Cerita ahli cheerleader pasukan bola sepak Malaysia di rumah.








Jenis kejadian dah 14 tahun berlalu, baru nak update. Kira old pesen ke tak kalau aku nak AUMMMMMMMMMMMMMMMMM skang? Malaysia menang agregate 4-2 terhadap Indonesia dan lelaki gagah di atas adalah penyelamat kepada semua serangan bertubis tubis dari Indo. Nak cakap gedik gedik pasal KhairulFahmi pun tak boleh dowh sebab awek dia ada blog. Oh habis tu kalau awek dia takde blog, kau nak cakap gedik gedik la ea? Jejariruncing pang kau baru tau. Ngeh ngeh hai awek Fahmi, jangan pang I tau, pang Shax dengan Huda takpe.



Aku dah khatam dah semua entry pasal KhairulFahmi kat blog awek dia. Walaupun jiwa pedih bila baca ibarat hati tertusuk jarum sembiluw lakonan Awie dan Erra, tapi aku happy untuk dia. OMG dah la dia sweet. Mata sepet pulak tu. Dah la mata sepet, mata sepet pulak tu T_____T


Dan betapa la nama KhairulFahmi melonjak lonjak, nah baik kau tengok livefeed blog awek fahmi - live.feedjit.com/live/jejariruncing.blogspot.com/0/


Masa malam final hari tu, aku bukan main semangat la dah duduk melekat depan tv. Laptop atas riba woi punya komited nak update Twitter agagagaga. Tak payah nak pegi mamak sebab nak rasa kemeriahan. Kemeriahan kat rumah aku ni pun dah cukup tak boleh nak go dah. Pasukan cheerleader dah 4 orang. Ketua dia mesti la mak aku. Aku assistant, agak agak mak aku letih, aku lead pulak. Semangat siaa masing masing tak duduk sebab berdebar debar tunggu gol masuk. Bapak aku yang mewakili satu satunya kaum lelaki kat rumah rilek silang kaki duduk atas sofa. Ada sekali tu Malaysia dah bagi satu gol, baru aku dengan mak aku berehat. Tu pun aku tengok mulut mak aku dok terkumat kamit,


MAK BACA APA MAK?


MAK BERZIKIR KAMU TAU? MAK TAKUT NI. YA ALLAH BAGI LA MALAYSIA MENANG MAK MENGGIGIL NI.


Sebab tu la aku kata, takde mak yang paling comel dalam dunia ni selain mak aku. Time kami adik beradik nak pegi ambek result SPM, PMR, UPSR. Mak yang paling neves skali. Malam malam suka tak boleh tidur lepas tu bangun tidur,


ALONG, TADI MAK MIMPI KAKAK DAPAT 5 A UPSR.

Takpon,

ALONG, TADI MAK MIMPI ANGAH DAPAT MASUK UNIVERSITI. RESULT SPM DIA ELOK LA TU KOT.


Sampai mimpi mimpi yang paling aku tak tahan. Aku ingat lagi time Angah nak amek result SPM. Mak pagi pagi time result kua terus pegi masjid. Aku tanya, kenapa? Jawapan mudah, MAK NAK TENANGKAN DIRI. MAK NEVES.


Sebenarnya senang cerita, skang baru aku tau kenapa aku jenis cepat menggelabah dan neves. Emak borek anak rintik. Kih kih kih.

Cantik, pandai masak, pandai layan suami, pandai drive tapi takot naik bukit T__T, pandai didik anak anak, pandai simpan duet, HAH. Apa lagi weh yang kau nak tunggu? Kan aku dah kata, mak borek anak rintik? Mesti semua benda mak aku ada, aku pun ada.


*angkat angkat kening*





2 panggilan nama yang 9 dari 10 perempuan Malaysia idam idamkan






Sejak aku jadi wanita bekerjaya ni, pantang pukul 12 memang aku dah lena dah. Nak paling lambat pun pukul 1, tu pun dah tesengguk sengguk. Kadang kadang tu terlebih semangat sampai tengah tidur lena boleh tibatiba terjaga. Capai tuala berlari ke tandas tapi tengok jam, AIK? BARU PUKUL 230 PAGI? KAU NAK MATI EH HANA? GO PUT YOUR ASS BACK ON THE BED YAW.




Setiap hari aku akan sampai opis sebelum pukul 8.30 pagi. Riak tak berapa nak riak la, aku memang jenis punctual. Memang sejak dari mak aku bersalin kan aku, mak aku kata aku keluar perut pun punctual tepat tepat 9 bulan. Cuma time kat UiTM tak berapa nak jadi punctual sangat sebab pengaruh rakan sebaya. Kah kah kah pengaruh rakan sebaya waklu, padahal aku yang paling selalu bangun lambat, eh tapi yang paling cepat bersiap okay? Walaupun kadang kadang pegi kelas tak sedar ada taik mata 12 gram di tepian tepian mata wiwiwiwiwi gelimak.



Hyew akuw dahw adew twitterw. (tibew tibew)



Berbalik kepada perbincangan. Aku kat tempat kerja ada dua gelaran orang panggil aku. Pertama, BUDAK LIGAT. Budak ligat di sini bukan bermaksud minah gedik ligat bila nampak engineer masuk management terus badan jadi lentik bajet Nora Danish kelip kelip mata angkat tangan belah kiri sambil jerit YANG PENTING KITA ENJOYYYYYY. Bukan eh bukan. Selalu engineer engineer tu yang pantang nampak aku, mesti nak pintal pintal rambot dorang sambil kenyit mata kat aku. Tak kuasa aku nak layan nyah. Tapi yang tu yang dalam mimpi aku yang kelmarin ah. Aku harap mimpi malam ni, engineer engineer tu mintak nombor fon aku pulak. Ceh taknak ah nombor fon, sikit sikit mintak nombor fon, mintak la nombor siri lesen tv ke, password atm kad ke, nombor plat motor aku keeee. Baru nampak educational kan abang engineer kannnn? :8)



Kah Kah mak enon, dah habis mengarut mak enon? Okay Lets proceed.




Aku digelar minah ligat sebab aku jalan laju, macam sekarang kau nampak aku tengah duduk lepak lepak depan PC, lepas tu kau kelip mata 2 kali tiba tiba eh dah nampak aku kat bilik fotostet. Kau kelip mata lagi sekali, tiba tiba nampak pulak aku kat kitchen tengah makan. Kau kelip mata 5 kali, eh? Aku kat kitchen lagi tengah makan. Ha semangat tengah makan memang lain macam. Dia mesti slow slow je aku buat. Lagipun duduk dalam kitchen panas sikit, boleh aku berhibernasi kejap. Aku kalau kat dalam ofis 24 jam pakai sweater sebab bapak la sejuk. Lemak badan tak cukup nak menampung sejuk dia paham tak T__________T






Cewah meja nampak macam huyyo kau ni banyak nyew kejeww padahal key in data masuk dalam excel je. Kalkulator tu tujuan dia untuk kira perbelanjaan lepas dapat allowance RM350 dari syarikat. Berpandangan luas ke tak nama dia tu? Pembahagian duet untuk tujuan shopping perlu bijak dan padu, duet dan hari sale perlu seiring. Balance orang putih kata, balance.




MAKKK COMEL TAK ANA TENGAH MAKAN NASIK MAK MASAKKK NAMPAK TAKKK ADA IKAN SEKETUL KAT BEKAL ANA TUUUUUU :’)


Jadi kau nampak tak disitu, setiap masa even tengah makan pun sweater tak lekang dari badan. Kadang kadang budak ofis aku mengamok aku naikkan temperature aircond sampai 30 darjah kah kah padan mukaaa. Dorang punya la confius apasal weh hari ni panas sangat bekuap kuap rupanya ada gadis comel bajet Eskimo pegi naikkan temperature wih wih wih wih. *sengih kejam*



Jadi, di sebabkan takde lemak badan dan memang obvious aku paling kurus kat situ, maka semua orang bila nampak aku mesti kata HAAAA TU DIA SUP TULANG DAH SAMPAI T____________T


Ya, panggilan kedua di tempat keja adalah, teng tereng teng teng tengggg, SUP TULANG.



Lepas tu aku jadi macam bahan eksperimen kau paham tak. Nampak aku mesti panggil HANA SINI JAP AKAK NAK UKUR SIKU SAPE LAGI KECIK. HANA SINI JAP NAK UKUR LENGAN SIAPA LAGI BANYAK ISI. HANA SINI JAP NAK TENGOK LILIT PINGGANG SIAPA LAGI BESAR.


APA KAU INGAT AKU BAHAN PENGUKUR KUALITI SISTEM SIRIM ISO 1995 KE HAAAA?


Pang kang.




Sistem barter yang tak adil. Sedar, dan tak sedar, atau buat buat tak sedar.





Kau tahu TNB? SYABAS? ASTRO?
Hari hari mereka bagi kau perkhidmatan, tapi dengan pertukaran, kau kena bayar BIL kepada mereka melalui wang ringgit.


Satu hari nanti kau akan kerja. Jadi boss. Ada orang bawahan. Kau bayar gaji untuk mereka, dengan pertukaran mereka kena lah kerja untuk kau. Cuba kalau kau bagi gaji, lepas tu mereka tak kerja betul betul, curi tulang. Kau mengamuk ke tak?

____


Okay sekarang nak tanya,



Kau tau TUHAN?
Hari hari Dia bagi kau hidup, rezeki, udara supaya kau tak mati dan nikmat negara selesa, maka konsep dia adalah sama. Kau kena lah bayar BIL kepada Tuhan.


Kau percaya Tuhan?


Boss paling BESAR yang perintahkan kau untuk buat sesuatu perkara. Semua nikmat kau dapat ibarat gaji lah. Tapi kadang kadang kita sendiri pun lupa, atau buat buat lupa. Tak buat pun apa yang Bos Besar dah perintah.

Macam mana?



Cuba kau try tak bayar bil TNB, ASTRO. Agak agak kau, dorang potong tak perkhidmatan dorang bagi?



Tapi Bos Besar kita Maha Kaya, tak potong pun ‘perkhidmatan’ yang Dia dah bagi kat kita. Walaupun kita selalu lupa ‘nak bayar bil’ kat Dia.

Antara mak dan girlfriend.





Ok hari ni adalah lebih serious.


Bangun tidur, scroll FB dan jumpa post ni kat link I Love Islam.



Aku lebih mengagumi lelaki yang sentiasa berbuat baik dengan mak dia. Aku lebih mengagumi lelaki yang bila aku tanya,

KAU NAK BUAT APA LEPAS KERJA NI?

AKU NAK KERJA, KUMPUL DUET DAN BALAS JASA MAK BAPAK AKU.


Instead of ,

AKU NAK KUMPUL DUET NAK KAWEN NGAN AWEK AKU AH WEH.


Sebab kadang kadang kalau tengok, lelaki lebih meng - agungkan girlfriend dari mak sendiri. Which is, sebenarnya bukan ciri ciri lelaki yang baik pun sebab girlfriend bukan dah jadi family, tapi mak kau adalah darah daging kau yang mengandung susah payah 9 bulan untuk kau. Jaga kau, bagi makan kau, ambik tahu pasal kau, yang bagi duet kat kau bila kau susah. Tapi kau senang senang pakai duet tu belanja girlfriend kau.


And the saddest part is, kau tak pernah langsung bagi hadiah apa apa untuk mak kau, macam kau bagi kat girlfriend kau. Macam kau sanggup pakai ptptn kau, tak makan ikat perut, semata mata untuk konon konon buat the best untuk girlfriend kau. Sanggup berhabis masa bercakap dengan girlfriend dalam phone, dapat gaji terus belanja girlfriend itu ini, bawak pergi jalan jalan. Berjanji kumpul duet banyak banyak untuk kahwin dengan girlfriend kau. Bersusah payah, wah aku lah lelaki paling sweet di dunia. Semua untuk girlfriend kau.



Tapi pernah terdetik untuk bagi semua tu kat mak kau?


Perempuan yang paling mula mula cium kau, dan menyayangi kau sepenuh hati. Sampai satu masa bahagia macam mana pun kau satu hari nanti, takkan ada perempuan lain yang dapat sayang kau sekuat mak kau jaga dan sayang kau dari kecik.


Tuhan bagi perempuan dengan hati yang lembut, tak tau membenci lelaki yang betul betul dia sayang walau macam mana jahat pun lelaki tu kat dia. Maka lelaki, tolong jangan pertikaikan perempuan adalah jiwang, cepat tersentuh, cepat terasa, selalu menangis, cepat kesian.


Sebab Tuhan Maha Besar, Dia ciptakan setiap perempuan itu akan menjadi MAK, suatu hari nanti.







Anjing tau anjing ni.




Hari hari dah biasa makan sorang sorang dalam ofis sebab bawak bekal dari rumah. Nasib baik bawak bekal, kalau tak aku tak tau nak pergi makan dengan siapa. Ini adalah kerana muka tak lawa dan lelaki mahupun perempuan masing masing tak berminat nak mengorat aku atau nak jadikan aku kawan. Maka kah kah kah padan muka aku hari hari time rehat duduk dalam ofis sorang sorang tak ada orang teman.



Jadi nampak tak sekarang kekurangan kasih sayang yang telah aku lalui sepanjang tempoh intern ni? Dan nampak tak sekarang ni aku sedang merayu kepada kawan kawan aku yang ada kat Ipoh, silalah datang lepak dengan aku setiap kali lunch hour? Nampak tak aku sedang menurunkan segala gah dan ego aku memberitahu korang semua yang aku sedang mengalami kesedihan yang tak terbendung lagi?



Ya. Ini serious. Memang ayat sedih di situ. (background music lagu dealova bermula)



Belum campor jarak kantin yang makahai jauh perlu melalui onak dan duri. Kena lintas depan fortlift dan lori lori besar di selangi dengan peewit peewit dari bangla. Agak frust kat situ apasal takde orang Malaysia lain yang nak peewit aku. Kalau nak fikir positive nampak sangat muka aku memang taste taste orang oversea. Hek hek hek. Kadang kadang ada jugak melilau mata aku jenguk opis engineer, gatai tau. Geletek baru tau.



Setiap kali juga takut nak jalan sebab banyak juga anjing berkeliaran berpasangan bercumbuan. Semua kurus keding, aku ingat stok anjing anjing kurang kasih sayang keluarga atau pun drug addict. High lain macam dowh jalan tehuyung hayang. Seram kau tahu? Aku mana boleh nampak anjing dah la bila dia nampak aku dia acah acah nak jerkah lepas tu dia blah. Tu la kecik kecik taknak main cak cak tau anjing ni. Takot dowh mana tau kang dia kejar tak pon dia gigit, kan dah tak pasal kena samak. Sebab tu bila aku nampak anjing aku lari lepas tu bangla bangla ni boleh gelak gelak kan aku kata ADIK, PVOT PVOT (MENGUNJUR MULUT KE DEPAN LALU TERHASIL LAH BUNYI TIKUS) TAKUT KA ADIK? HAHAHA.



Ya. Memang dasar bangla tau bangla bangla tu.



Haritu aku ada la dapat satu hadiah. Glamour tak baru masuk kerja 2 minggu dah dapat hadiah. Tiptop habaq hang. Jarang jarang orang nak dapat. Dia selalu ikut nasib dan tahap kelajuan kau berjalan.



Hadiah dari siapa anak anak? Hadiah dari anjing acah- acah- jerkah. Taik anjing melekat di kasut. Terlalu sentimental nilai dia sampai speechless rasa nak frame taik tu. Dah la taik warna putih keras keras. Bau pun keras. Aku ingat anjing ni sembelit kot sebab taik keras. Tak pon tak makan sayur tu yang jadi macam tu. Tu la kau, jalan laju bajet menyokong wawasan 2020 ke depan tak pandang bawah kiri kanan, sekali kelepek tiba tiba rasa macam eh apa ni macam tanah lembut tapi sebenarnya ia adalah taik anjing.



Perghhhh. Takde juai punya bang. Nak bau kasut saya, bang?

Kalau hantu katakan hantu, boleh aku ajak sembang sekali. (padahal)






Sendiri punya birthday, sendiri buat cake.

Sepatutnya atas cake ni adalah Selamat Hari Jadi Hana & Nabilah. Tapi di sebabkan dulu math aku tak pernah dapat A tambah tambah tang geometri maka memang fail bila nak estimate paksi dan line yang lurus. Tu dia teori math apa yang kau sedang bual kan ni, bahjol. Nak di pendekkan eksplenesen, di sebabkan tak reti nak bajet line dan tulisan gedabak gedabak, maka terpaksa tulis Hana & selamat hari jadi nabilah. T__T


Ini adalah di sebabkan aku tulis selamat hari jadi dulu baru tulis hana & nabilah. Dan perkataan selamat tu dah fail tulis bawah sangat kan dah padan muka tak muat. Jangan salahkan tangan parkison.


Cake ni untuk birthday party adik aku, tapi nama aku pun sibuk nak enterprame. Mak aku suruh aku join potong cake, tapi aku rasa macam tak perlu sebab semua yang datang adalah adik adik darjah 2 dan 3. Jadi tiba tiba terpalit gadis comel berumur 22 tahun di tengah, tak ke macam indah gadis comel 22 tahun dari adik adik 7-8 tahun?


Tak habes habes lagi dengan birthday nampaknya. Mari kita beransur kepada cerita hantu pula. Cerita dia macam ni. Malam tadi aku tidur lambat sebab nak kena cari journal and stuff pasal thesis. Tengah nak cari bahan, time tu jugak perut nak buat konsert, pret pret pret. Ok tak tu bunyi perut nak terberak. Dia bunyi krutt krut kret. Jadi aku pun dah tak selesa sebab perut tengah bagitau dia tengah lapar. Maka aku keluar pergi cari apa yang ada dalam fridge yang boleh di masak.


Tengah aku on the way nak pergi dapur gas, tiba tiba anak mata belah atas rasa macam nampak ada benda tergantung.

''Kepala anak siapa pulak ni?" Bisik aku dalam hati.

"Damn it. Sekarang dah pukul 3 pagi." Bisik aku lagi.

"Siap gerak gerak lagi." Aku nak bisik lagi.

Aku tak berani langsung pandang atas. Serious aku dah menggelupur terus aku pecut lari balik dalam bilik. Itu jam dah kira bersukan jugak sebab degupan jantung aku adalah 2344 kali per minit. Sapuk Biki tengok aku pun jadi kagum terus nak terap aku masuk pasukan tinju dengan dia. Ceh, tak hengsem betul nampak hantu aku lari kan? Cuba rilek rilek panggil ajak sembang sekali ke, join masak sekali ke. Boleh share share resipi. Kah kah kah wak kau. Buat tengok?Tercirit ke tak.


Ok sambung segmen hantu. Lepas aku masuk bilik, aku tiba tiba ada keberanian nak jenguk balik kat luar. Acah acah berani je sebenarnye. Padahal menggeletar. Sedikit kepala aku keluarkan dari bilik. Dan ya, ini adalah jawapannya.









Hantu pisang.



Tak rock tau abah ni. Lain kali nak gantung pisang bagitau awal awal, senang Ana nak standby control macho malam tadi. Takde ah berlari lari ingatkan hantu apa dia tahhhhhhhhhhhhh.

Tsk.



Jangan pura pura. Saya tau abang nak mengorat saya.






Hai.


22 tahun aku hidup, dan ini adalah kali pertama orang buat post kat blog pasal nak wish birthday aku. Thank you Afiqah Azmee. (kini saya sedang menangis nangis sambil menghembus hingus di lengan baju)


Sisa hari jadi masih terasa, kamon la bak sini hadiah harga seribu dua. Setakat wish kat wall facebook, memang tak materialistik langsung. Typical wish yang aku dapat HAPPY BIRTHDAY HANA! atau HaPpy BiRThDaY hANa MAy GoD BlEss YoU ^_^. Cuba letak HAPPY BIRTHDAY HANA DI SINI AKU SERTAKAN PASSWORD MAYBANK2U AKU, KAU BAYAR JE LA BIL APA APA KAU NAK, AKU BELANJA.


Tu lah. Kecik kecik taknak mati. Besar besar kuat berimaginasi.


Okay dah la. Bosan pulok cerita pasal birthday. Sebenarnya aku pun taktau apa motif aku update blog. Kira apa yang aku tengah buat sekarang boleh di consider sebagai buang masa dan aku tengah ajak kau buang masa dengan aku sekali, amacam? Tapi semalam memang syok. Aku rasa aku mengadap FB dekat 34903 jam sebab jadi lagha tengok budak budak dok tulis happy birthday kat wall aku. Ala ala artis setahun sekali. Bila lagi kan? Dan lepas tu kan setan, kau cerita lagi pasal birthday kau? Jelas dan padu di situ dasar obses kat birthday sendiri, semakin tua semakin nak kena dapat maki.



Di kesempatan aku sedang membuang masa ini, aku ingin menjerkah (eh apa tu) AnakOmarYangGerek supaya sepat sepat update blog dia yang dah 14 tahun tak update, jimbet punya AnakOmar. Hari hari aku tunggu kau update, apa punya turr lah tak update update blog best kau. AnakOmar adalah salah satu blog perempuan yang aku suka gila addicted nak baca sebab ayat ayat dia macam bangkai sumpah lawak nak MAMpuis. Kau pergi tengok ayat header dia : KENAPA KALAU AKU BRUTAL? ADA AKU KACAU KAU BERAK? Maka di situ dah jelas kau dah boleh tau dia gila atau normal. Walaupun dia gila, aku tetap sayang blog dia. Tadi aku sembang dengan dia kat FB, dia kata dia janji petang ni nak update. Maka AnakOmar, aku pegang janji kau, kalau kau tak update, jaga kau. *sambil mengikat kain di atas dahi, memegang bendera dan mengepit pisau potong sayur di celah ketiak* (motif pegang bendera adalah tak pasti)



Dan? Sekarang nak sembang pasal apa lagi? Oh ya. Kau nak tau? Semalam aku kerja pakai baju kurung. Sikit punya cute meletup pungpang pungpang bunyi mercun tau. Dengan high heels, dengan shawl loceng loceng. Eksaited tengok diri cute sangat hari tu, sampai kejap 5 minit aku pergi toilet tengok cermin. Biasalah sendiri masuk bakul sendiri lah kena angkat. Lepas aku balik kerja, mak aku ambik aku. Lepas ambik aku, mak aku nak singgah Tesco beli barang. Lepas singgah Tesco, aku pun ikot la. Tapi aku sedikit konfius dengan apa motif aku ikot mak aku pergi Tesco sambil bawak file yang aku bawak time kat tempat kerja. Kira sekarang, aku masuk Tesco dengan pakai baju kurung, sambil peluk file erat ke badan. Paham tak situasi dia sekarang?


Lepas tu, tengah aku jalan jalan ala ala catwalk sekali sekala kaki ada terkehel sikit sebab aku jalan laju, maka bila terkehel cepat cepat kaverline garu garu kaki hek hek hek. Reputasi kena jaga. Bukan selalu aku cute macam ni. Self confidence jadi tinggi lain macam. Kira bila jalan, pantang nampak ada lelaki pandang aku, aku mesti tuduh dia nak mengorat aku. Dan tengah aku jalan jalan, aku dah perasan ada mamat promote Bonus Link Card usha usha aku. Lain macam betul. Tengok aku atas bawah. Aku kaverline cun. Jalan buat dono. Tiba tiba dia panggil.



Adik! Dik dik dik!

Ye? (Suara kaver sempui sempui bahasa)

Adik dari Agen Takaful tu eh? Jual ape?


--------------------

Adakah pakai baju kurung berserta shawl kelip kelip berjalan sambil pegang file merupakan kategori rupa seorang salesgirl atau pun agen insurans atau pun peniaga?


Eleh. Saya tau abang nak mengorat saya. Tapi abang kaverline kan?


Penantian yang tak ada siapa menanti pun : Day 21 — A recipe (ICING CUPCAKES)






Hai abang abang adik kakak, makcik pakcik, jiran posmen, makngah abang sedara, penjual dadih tepi pasar malam, bukan penjual dadih, penyanyi kelab siang, atok, onyang, isteri atok dan pembaca sekalian.


Jangan terkejut, jangan terkentut. Anda bukan tersalah blog, jugak bukan tersalah channel, jangan cuba pecahkan laptop atau cuba memasukkan kepala dalam blender yang sememangnya tak muat pun jangan jadi gila. Ini memang betui betui blog hannamaruku yang akan menyajikan kepada anda satu resipi yang cantik menarik tertarik kau memang senang.


CARA CARA NAK BUAT ICING. Tak kira la kau nak tuang kat cake ke, kat cupcake ke, kat kuih raya, kat roti, kat nasik pomboleyy bergantung kepada tahap selera dan tahap berapa lama kau nak hidup. Amaran lembut, jangan makan icing banyak banyak di takuti badan kau jenis lembik senang nak dapat kencing manis atau darah tinggi. Ok mari kita start tutorial nak buat icing yang senang cikebum cikebum.



Bahan bahan dia cuma ada 5. Iaitu butter, icing sugar, vanilla essence , mixer dan tangan kau. (malas nak pakai tangan, boleh guna kaki in case nak pedajal orang)




Ini adalah keratan butter. Siapa tak kenal butter memang aku nak terajang meja makan dia. Ada ke patut butter pun tak kenal? Tau la butter di dalam gambar macam kecit cenonet nampak macam aiskrem, tapi come on la. Butter adalah selalunya berbentuk segi empat tepat, kaler kuning yang selalu di jual di pasar raya pasar rayee tuwwwwww.




Lepas letak butter, campurkan dengan icing sugar tadi. Okay sabar aku tau aku tak bagi measurement dia lagi kan. Kuantiti butter dan icing sugar adalah bergantung kepada berapa banyak icing yang kau nak pakai. TAPI YANG PENTING, SETIAP 1g BUTTER PERLU DI CAMPUR DENGAN 2 KALI GANDA gram ICING SUGAR.

Contoh : 60g butter + 120g icing sugar.

Ikut suka hati korang nak sukat macam mana, kalau kau ada kebolehan main teka teka berat lagi bagus tak payah nak sukat pakai penimbang tu, melecetttt.




Dah campur butter dengan icing sugar, masukkan satu penutup kepala botol vanilla essence atau entah-aku-tak-tau-nak-panggil-apa, tapi seperti dalam gambar okay. Ini adalah bertujuan untuk errrr, kau ikut je la okay tak payah tanya?


DAN SEKARANG, JENG JENG JENG, TIBA LAH MASA UNTUK MENGGUNAKAN BAHAN KE 4 DAN KE 5, IAITU TANGAN DAN MIXER.


Konon konon surprise la tu tulis JENG JENG JENG. Padahal.



TADAAAAA. Kacau kan kesemua bahan secara gigih, dan konsep 'Selagi tak nampak likat selagi itu kau kena kacau' harus di terapkan dalam proses ini.

Dilarang bermain main atau bersembang sembang. Tumpuan padu perlu di tunjuk terhadap mixer dan bahan bahan tadi. Kalau ada cerita Lagenda Budak Setan The Series kat tv, kau di benarkan berhenti kejap. Ngeh ngeh ngeh ngeh.




Istilah likat itu, adalah seperti ini.

Ok, lepas tu? Lepas tu mana ada dah. Bila kau dah mix kan semua bahan sampai likat, itu lah dia icing yang kau tunggu tunggu selama ni. Kan aku dah cakap, senang je nak buat? Sekarang icing tu dah siap dah boleh di sapu ke atas cupcake atau cake dan boleh di bagi kepada mak, abah, boyfriend, girlfriend, madu, kawan, cikgu disiplin atau cikgu kemahiran hidup :')




Cara nak sapu icing atas cupcake adalah macam kacang cap tangan, macam kau sapu roti biasa dengan butter tu. Kalau kau malas nak buat cupcake sendiri, kau pergi la beli mana mana muffin kecik kat bakery lepas tu nanti bila kau balik rumah, tinggal kau nak buat icing je. Lepas tu kau sapu je la kat atas muffin plain yang kau beli tadi. Benda ni boleh di praktikkan oleh mana mana lelaki yang rasa nak buat sweet kat mak atau girlfriend atau bini korang kan. Agak agak tangan keras tak reti nak bake dan pakai oven, korang beli je ah muffin kat luar. Icing boleh buat sendiri kannnnnnnnnnn aku dah ajar.


Untuk bagi icing tu kaler kaler, beli la pewarna banyak banyak. Beli piping kat kedai dan masukkan je icing tu dalam plastik piping tu, dan tulis je ah macam biasa atas cupcake yang dah di sapu icing tadi.



Kalau taknak sapu icing atas cupcake pun takpe, terus tulis atas cake tu kan. Tapi tak lawa lah, orang putih kata, tek-air-dew sew-riw. (tak-ada-seri)


DANNNNNN, ini adalah beberapa siri cupcakes yang aku buat bersama otai Aimi dan Ika. Dan Tot jugaaaa.




New Year cupcakes.



Surprise cupcakes masa birthday aku tahun lepas. Dari otai Aimi dan Ika, sumpah lawaaaaaa gila macam kat kedai buat kot? :') :')



HAHAHAHAHHA. FAIL HANA, FAILLLLLLLLLLL!



Surprise cupcakes untuk Eza time dia cuti balik Malaysia. Boleh tak time ktorang datang buat surprise kat rumah dia, dia boleh dress up lawa gilaaaaaa macam tau tau je ktorang nak datang buat surprise tsk tsk tsk. Comel tau Eza ni.


Dan yang ni adalah moist choc cupcakes with strawberry and oreo walawehhh amboi amboi. Nama taknak gedik lagi, tapi nak buat macam mana, memang mereka adalah moist choc cupcakes bersama strawberry dan oreo. Yang ni adalah dari aku, Nina dan Myra.


SIAPA KATA AKU TAK PANDAI MASAK HA?

( kembang kembang hidung angkat angkat kening)







Konspirasi yahudi : Mengapa Utara Tak Ditawan Portugis?





*Bukan aku buat ni. Aku share dari Facebook.


Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan kita supaya kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini.....

1508: Alfonso de al buqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke Asia Tenggara ( Melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 buah kapal, 15300 ( anggaran) bala tentera

1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk mengetahui keadaan kekuatan pertahanan disana

Oct 1511: Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu,Hang Jebat dan Hang Kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso, untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15,000 askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersudara..akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa dan putus asa...

1512: Setahun 2 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan P.Pinang, yang ketika itu adalah pusat pengeluaran tebu untuk gula rantau ini...

Feb 1512: Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.. .

Seminggu selepas

Feb 1512: Perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso. Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah...

Perisik 1.2.3: selamat pagi tuan (sambil bertabik)

Alfonso: selamat pagi

Perisik 1: Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan Perlis, Kedah dan Pulau Pinang

Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? ( dengan nada marah dan bongkak)

Perisik 2: Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15,000 bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah dan P.Pinang yang mempunyai beribu ribu hang..

Perisik 3: Betoi tu tuan...antaranya

hang sihat, hang buat apa, hang apa habaq, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak pi mana, hang kat mana, hang singgah dulu, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang dan macam macam lagi hang ada kat sana.....

Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri....... ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang kat situ... :)






Padan muka kau.

Si kecil yang kacak gewam gewam.






Nama dia, Zarius Arya. Nama macam planet kan? Tahap kehengseman yaAllah sungguh lah GEMPAK GEMPAK GEMPAK. Anak saudara Ayin. Setiap kali kakak Ayin hantar gambar, aku la yang paling terlompat lompat nak tengok. Dan yang paling eksaited buat album gambar dia kat Facebook, paham tak. Biasa la, memang semua benda aku nak over. Auntie dia rilek je. Aku yang asyik AYIN CEPAT LA BAWAK KTORANG PEGI UMAH KAKAK KAU, AKU NAK TENGOK ARYA. Bila sebut ARYA, sumpah rasa macam sebut pahlawan dulukala. Hai si kacak, saya sangat cinta kan awak, jantung boleh berhenti berdegup bila tengok muka awak, sudikah awak menggantikan Farid Kamil dalam hidup saya suatu hari nanti?





Aik? KECIT KECIT DAH PANDAI POSING SANDAR BUAT MUKA HEY -THERE-IM-THE-GORGEOUS-ARYA.

Sengih sampai air liur meleleh sumpah nak cubit kauuuuuuuuuuuu la kacak kacak kacak.


Ada gaya pose dalam remaja PEMAIN BOLA SEPAK TERBARU PERAK. OMAIGOD sumpah kacak.


KENING TU JATUH, MACAM MUKA EH EH DO I KNOW YOU?


Oh Tuhan, adakah saya boleh mendapatkan anak secomel ini jika saya memang tidak comel dan (in case) suami saya juga tidak comel, Tuhan?


TOLONG LAH CAKAP BOLEH TOLONG LAH CAKAP BOLEH.





7 perkara kau menyampah time jawab exam.





1) Bila kau dapat tempat duduk paling depan lepas tu paling sebelah dengan pintu. Perff memang tak nak meriah lagi time kau tengah jawab exam orang dok bukak tutup pintu sebab nak pergi toilet. Lepas tu kau pulak jenis yang sensitip tengok orang bangun nak keluar tambah tambah kalau lelaki. Amboi, sambil jawab exam sambil mengorat. Ganggu konsentrasi menjawab betul. Hampa mak di rumah kerana anak sulung beliau ada tabiat gatai ni tau. Ha lepas tu lagi la bengang kau tengok orang keluar toliet dan pada masa yang sama perasaan kau nak pergi toilet punya la membuak buak, gila punya tak tahan nak tekucil tapi kau tahan jebattt. Sebab banyak soalan tak siap lagi, lepas tu dah la nak pergi toilet kena jalan pergi tempat pengawas 34 km dari tempat duduk kau, nak kena tulis nama bagai. Ceh. Banyak hal.


2) Ok kau dah study hari hari. Lepas tu kau dah tak sabar nak jawab dah ni paper ni. Enzim semangat dah berpeluh peluh tak henti merembes di atas dahi. Dah gewam dah ni cepat la bak sini soalan, aku nak tunjuk kehandalan aku ni. Tapi jap lagi hampa pulak sebab dapat kertas soalan macam ghewr458ewthidfsdfq3w58ehfesoawr. Kau hanya mampu pegang pen dan tulis nama kat kertas jawapan. Tapi ambik masa 45 jam untuk fikir nak tulis jawapan apa kat kertas jawapan.


3) Lepas tu bila kau taktau nak jawab, tiba tiba kau tengok orang sebelah kau lepas dapat paper terus tunduk tak dongak dongak jawab soalan. Dia dah habes 14 muka surat kau baru nak start half muka surat, tu pun kau salin balik soalan. Tak cukup dengan orang sebelah, kau tengok orang depan, orang kanan dan satu dewan. Humang ai, kena pulak satu dewan time tu jawab bukan main lagi, sumpah bapak saiko oh.


4) Dah la orang sebelah kau jawab bukan main laju berkajang kajang, lepas tu tiba tiba kau nampak pulak orang angkat tangan sebab nak booklet lebih. Lagi la saiko. Entah karangan sajak apa tah orang orang macam ni bagi kat lecturer aku pun taktau. Aku nak lepas setengah page tu pun dah besar rahmat syukur dah tu. Dah boleh bangga 4 tahun kalau dapat lepas setengah page, ni kan lagi kalau buat jawapan 2 booklet woi.Buat tebiat aih.


5) Ni satu lagi aku benganggg je. Bila pengawas taktau kenapa yang minat sangat kat kau sampai pusing tempat kau banyak kali lepas tu sampai tempat kau mesti berenti. Kira macam ada satu aura sebab mungkin muka kau ada muka stended bus stand kan. Dah la berenti,lepas tu berdiri lama lama sambil belek belek kad pelajar kau, pastu tengok jawapan kau yang YA ALLAH TOLONG LA JANGAN TENGOK JAWAPAN AKU, MALU GILA PAHAM TAK.


6) Tengah kau goreng jawapan dan amik mood nak cuba jawab sungguh sungguh, tiba tiba kau dengar ada bunyi perut. Krek kret krett. Kau tengok perut sendiri lepas tu rasa macam, eh, takkan la perut aku? Tadi baru je lepas makan. Ok takpe, mungkin ilusi. Maka aku jawab balik. Tapi lepas 5 minit, bunyi lagi. Aku pandang kanan. Oh dinding. Masakan dinding ada perut. Ilusi ni. Aku kembali menjawab soalan. Tapi adoi, bunyi lagi? Dah la kali ni aku pandang kiri. Ces comel kau orang sebelah pergi exam dah la tak makan dulu lepas tu perut bunyi bunyi dalam dewan, klasik gila kau ni kan. Siap senyum senyum lagi sebab bangga perut kau bunyi satu hall dengar.


7) Bila kau dengar ada orang terbatuk batuk, belahak atau menguap. Masalah dia, batuk yang taknak kalah stok macam nak muntah. Belahak jangan cakap ah, tu dah cukup riak nak bagitau semua orang yang kau tengah kenyang. Yang paling kiut sekali menguap dengan volume astefelemses maximum. Apa punya turr? Ok tapi 3 benda ni macam dah biasa punya gangguan. Aku ada satu lagi gangguan yang paling comel. Bila kau tengah jawab exam, lepas tu kau dengar ada bunyi budak main kerusi sebab kerusi dia sebelah kaki panjang sebelah kaki pendek. Jadi dia tak boleh nak duduk dengan stabil dan tambahan pulak dia tak boleh jawab soalan. Maka bagi dia, ia adalah satu keseronokan untuk main jengket jengket dengan kerusi tu padahal dia tak sedar yang orang belakang dia semua tengah usha panassss je.



Tapi kan, yang lagi buat benda tu lagi best adalah ;



WEH, KAU MEMANG JENIS NAK PUBLISITI MURAH EH MAIN TUP TAP TUP TAP KERUSI TU BANYAK KALI? KAU TAU TAK BUDAK BUDAK SEMUA TENGOK KAU TIME TU? GANGGU KONSENTRSI BETUL.


Maki Nina kepada aku dengan penuh perasaan.

Baru putus harapan, belum putus badan.






Don't Quit

When things go wrong as they sometimes will;
When the road you're trudging seems all uphill;
When the funds are low, and the debts are high;
And you want to smile, but you have to sigh;
When care is pressing you down a bit
Rest if you must, but don't you quit.

Success is failure turned inside out;
The silver tint of the clouds of doubt;
And you can never tell how close you are;
It may be near when it seems afar.
So, stick to the fight when you're hardest hit -
It's when things go wrong that you mustn't quit.

-Berton Braley




Belum putus harapan. Banyak benda masih banyak di depan. Tak ada satu pun yang Tuhan bagi adalah beban. Tekap kuat kuat semangat, simpan dalam badan. Tekap kuat kuat kejayaan, jangan bagi lawan. Janji kuat kuat pada diri, masih ada harapan.


Dari Ibnu Mas’ud r.a, bahawa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah s.a.w:
Manakah amalan yang lebih utama? Baginda menjawab:
“Sembahyang dalam waktunya, Berbakti kepada ibu bapa dan berjuang di jalan Allah”
[hadith riwayat bukhari]



Jadi, kenapa putus asa?




Day 22 — A website : Bahan gelak.




Klik bagi besaqqqqqqqq.
CREDIT


http://funny-profiles-story.blogspot.com



Agak agak kau dah rasa nak loya tengok buku buku kau akibat terlalu pulun 24 jam study nak dean's list sem ni, baik kau datang website atas ni. Ni habaq ang, tip toppppppppppp! Kat atas ni salah satu post dia. Aku tak boleh blah bukak website ni tegelak gelak tebahak bahak, tambah tambah cerita SI TANGGANG dengan BAWANG MERAH.


Kreatif! Inovatif! Supertif! Hebatif! Sempoitif! TIF TIF TIFFFFFF, 5 bintang tau aku kasi.





Day 23 — A YouTube video : The Little Rascal








Kecit kecit dah pandai jadi sweet. Siap nyanyi usap usap dagu lagi. COMEL NAK MAM.




Cerita The Little Rascal ni dah lama. Time semua kecik kecik hingus cerita ni keluar. Sekarang semua dah besar panjang dah hengsem hengsem. Okay takde la semua sangat. Padahal Alfafa sorang je yang paling hengsem. Cerita dia pasal budak budak kecik lelaki ni ada buat persatuan benci perempuan, tapi si Alfafa ni tibatiba ter betray pulak kumpulan dia sebab dia dah jatuh cinta kat Darla, tapi damnnnn tak nak mengaku. Video kat atas ni konon konon Alfafa tengah tulis surat benci Darla sebab nak mengaburi mata kawan kawan dia yang bajet nak benci perempuan la kan. Tapi sebenarnya tengok tengok kat surat dia, dia tulis benda benda sweet je comeeeeeeeeel :') Korang kalau rajin tengok ah full movie dia kat youtube. Comel kot. Aku dok addicted tengok lagu youuu areee so beautifullll tu dekat 45 kali sehari. Comel gilak.





Betul la orang cakap, kalau kecik kecik tak hengsem, besaq besaq jadi hot gitu.



Eh? You tube video ke? HAHA. Layankan je. Bye






Sakit - gigi.






Biar macam mana susah pun kau nak
lepaskan dia- susah sangat,
sayang sangat,
dan beribu alasan kau ada utk tak lepaskan dia,
tapi bila dalam hati
kau tahu ianya dah tak boleh lagi diselamatkan,
dan bilamana ia perlahan memakan diri kau sendiri,
kau terpaksa- dalam susah dan sakitnya- lepaskan mereka pergi.


Lepaskan mereka pergi
sebelum kau mati dalam sakit yang kau cipta sendiri.

-Cik Kiah.



23 Ciri ciri orang yang mencintai kamu.





SOURCE.




1) Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.


2) Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.


3) Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.


4) Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


5) Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


6) Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


7) Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. Kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.


8) Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.



9) Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.



10) Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.



11) Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.



12) Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.



13) Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.



14) Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.



15) Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’



16) Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.



17) Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.



18) Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.



19) Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.



20) Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.



21) Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.



22) Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.



23) Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.



Kenangan mesti ada.






Dulu aku pernah jatuh basikal
Ada luka tapi parut tak hilang
Mana boleh hilang
Parut mesti kena ada
Supaya ada benda nak kenang.


Dulu aku pernah mandi hujan
Baju seluar badan basah
Balik balik terus demam
Demam mesti kena ada
Supaya ada ubat nanti sakit boleh kebah.


Penat tau paksa, woi jangan la bergenang
Tisu lap hingus mana ada
Duduk lah lama lama sikit
Berfikir, bawak bertenang.



Gembira aku dapat matahari
Eh tiba tiba hujan yang datang
Cepat la datang pelangi
Aku sekarang hati mahu senang.



Ish ish ish.
Jadi macam ni kerana kenangan aku selalu kenang
Entah macam mana nak buang
Mereka datang mereka pergi
Tapi aku pasti satu
Kenangan selalu ada
Kenangan kau dan aku sentiasa ada
Bau kau dan aku selalu ada
Suara serak kau dan aku menyanyi selalu di telinga
Mata kelip pejam kau mesti aku terpana



Kalau hilang kalau benci
Kenangan sama sama tetap ada
Kalau jauh berpisah masa
Kenangan kau dan aku
Mesti ada.







Inilah barisan kita. Yang last minit ber-ju-angggg.





Masa kan impian itu datang kalau tiada angan angan.
Masa kan usaha itu datang kalau tiada impian.
Masa kan semangat itu datang kalau tiada yang beri.


Psssst, ambik sekeping kertas. Tulis senarai impian kau. Dan setiap hari bangun tidur, baca balik apa yang kau nak capai. Nah. Mesti kepala hotak kau hari hari jadi motivated.



Kalau bukan sekarang, bila lagi?
Kalau bukan sekarang nak bagi mak bapak bangga, bila lagi?
Kalau bukan sekarang nak tidur sampai pukul 4-5 pagi, bila lagi?


Jom start engine, bagi yang terbaik. Walaupun terang terang ini adalah nasihat exam last minit, tapi come on. Tak lambat lagi. Majulah study last minit untuk orang orang yang berangan nak berjaya. Sedangkan Kolonel Sanders bukak KFC pada umur 60 tahun. Sedangkan Dale Carniege yang dulunya lelaki malang penjual sabun, kini adalah seorang motivator dunia. Sedangkan Thomas Edison pun cipta mentol 1000 kali cubaan. Sedangkan Henry Ford yang membuat kereta pertama pun dulu dia di hina di maki. Ini kan pulak kita yang terang terang manusia juga sama dengan Kolonel, Carniege, Edison dan Ford.


Semakin semua orang kentut berbau, semakin otak semua orang sama.


Ya, hipotesis diterima.
Maka, tiada apa yang mustahil.

Apa lagi tunggu? 1, 2, 3 GO.




Dengki tu maksud dia hati tak cuci.








Kalau kawan baik, itu bermakna kau tak pernah ada perasaan hasad dengki. Kalau kau kawan baik, itu bermakna kau akan selalu ada perasaan gembira dan meraikan kejayaan susah senang sesama sendiri. Aku tak pernah dengar wujud atau tak persaingan bersama kawan baik. Jadi, bila ada persaingan dan satu perasaan cemburu di hati, maka jangan di iktiraf itu kawan.Lagi lah KAWAN BAIK. Kau pergilah lari hutan hidup sorang sorang atau mati.


Dunia takkan selalu mengejar kau melutut di bawah kau. Kau bukan raja mahupun permaisuri yang sentiasa nak jadi orang kelas atasan dan di hargai setiap masa. Tak sesiapa akan datang pada kau dan kata kau cantik setiap masa. Ingat, dunia juga takkan mahu pun kau selalu ada di atas. Kalau kau fikir hanya dengan istilah menang kau dapat puas kan hati kau, nah. Sekarang aku simpati dengan kau.



Aku tak suka membenci orang. Dan aku ada satu cara untuk setiap hari berhati bersih tanpa ada rasa dengki pada orang. Adalah dengan bersyukur dengan apa yang kau ada. Susah kah? Tidak. Kerana bila kau percaya Tuhan itu maha adil, dan bila kau dengar orang hari hari membesar besarkan diri dengan nikmat yang mereka ada, gelak kan saja. Sebab mana ada satu benda pun yang kekal dalam dunia.



Kadang kadang, bila hati kau ikhlas, tak semua orang akan pandang kau begitu. Setiap orang selalu menghakimi sesama manusia. Dan bila kau tau seseorang itu tiada apa fungsi lagi dalam kehidupan naik turun kau, ah senang. Tinggalkan saja dan jangan dekat. Jangan kau toleh belakang tak kelip kelip. Simpan kelip kelip itu untuk esok dan masa akan datang.



Jangan ada dendam dan dengki dalam hati. Kira sekarang, berapa banyak orang yang kau dengki benci? Bagus. Kau gandakan bilangan itu kepada dua. Kerana bilangan itu lah bilangan orang yang akan membenci dan mendengki kepada kau semula. Alah, dunia pun tak lama. Kenapa berduka cita?






Belajar dalam iman. (Versi mintak tolong)



Aku ni kan, kalau di kira tentang potensi diri memang banyak. Aku kuat berangan, kuat bercakap, kuat buat lawak dengan hajat nak orang gelak tapi haram nak gelak sebab tak lawak pun. Kuat makan, kuat menangis, kuat tidur dan kuat gelabah.



Tapi hari ni aku taknak cerita pun pasal aku ni seorang yang gelabah. Eleh weh macam la semua taktau yang aku menggelabah macam mana kan. Kalau cakap dengan orang yang aku minat mesti suka tersasul lepas dia macam terus tak sengaja jadi control cun dan mata sebelah asyik kenyit kenyit tanpa sedar. Mode gatal memang akan jadi automatik activated, taktau kenapa.



Tapi hari ni aku taknak cerita pun pasal aku ni seorang yang suka gatal tiba tiba. Aku sebenarnya nak cerita pasal kehidupan aku sebagai seorang pelajar. Kehidupan aku yang sebenarnya memang tak boleh tumpu kan perhatian kepada satu benda dalam satu masa. Mari kecilkan skop cerita ni kepada waktu belajar. Aku tak tau la tabiat ni sejak dari kecil atau pun sejak dah besar. Tapi aku mula sedar dengan sikap ni sejak aku Diploma. Bila time belajar, aku tak boleh mengadap buku berjam jam.



Setiap kali bila belajar, aku mesti kena buat benda lain. Macam tengok movie Lagenda Budak Setan 393683945 kali. Loading Lagenda Budak Setan the series kat you tube 368395 kali. Ataupun bukak wall facebook 567954 kali. Dia macam tak boleh asyik tengok buku, dia kena buat kerja lain jugak. Kalau tak buat benda benda kat atas, aku mesti akan belajar sambil makan. Agak agak aku malas nak makan, lepas 5 minit belajar aku mesti ambik kepit kuku lepas tu kepit kuku. Lepas tu nanti lepas 5 minit lagi, aku pandang dinding dan berangan.



Lepas tu aku tau, roomate aku si Myra tu suka nak berbulu dengan aku. Dia kata kalau aku tak ada dalam bilik, dia boleh study dengan aman. Takde gangguan. Dia kata kalau aku ada dalam bilik, aku asyik kejap kejap ajak sembang. Lepas tu nanti aku bukak cerita best best kat laptop nanti bila dia dengar dia pun tak tahan nak tengok sekali dengan aku. Dah malang kan nasib dia dapat roomate macam aku, elok elok dia nak belajar, aku ajak dia makan, aku ajak sembang, ajak tengok movie. Setan betul woi.



Tapi memang macam ni la. Aku bukan macam orang lain yang boleh tumpu 100 % dalam kelas. Yang boleh tumpu 100 % time study tanpa dengar apa apa bunyi bising. Kalau aku belajar dan aku tak dengar bunyi bising, aku rasa macam sumpah tak boleh masuk apa apa. Sebab tu nanti aku selalu buat onar time dalam bilik. Sambil belajar dengar lagu, tengok movie, sembang sembang, kepit kuku, makan, tengok cermin banyak kali lepas tu gelak tengok muka sendiri sebab tak sangka ada diameter lubang hidung yang awesome.



Hari hari bila aku pergi kelas, aku nak jadi macam orang lain. Yang boleh pandang lecturer tak kelip sanbil angguk angguk tanda faham. Yang boleh tulis notes 40 muka surat untuk 2 jam lecturer. Yang buku dorang penuh conteng conteng segala macam ilmu pengetahuan. Tapi aku dalam kelas suka nganga, berangan, tengok orang kiri kanan, lepas tu tidur dalam iman.




Weh ajar la weh, macam mana nak belajar dengan tumpuan penuh tanpa buat apa apa gangguan terhadap diri sendiri?


Tolong woi.




Pencuri gaya urban yang masih tak kahwin.







Selain dari dapat makan sedap sedap kat rumah, ada satu sebab kenapa aku suka balik bila cuti panjang. Sebab adik adik aku pun balik. Tambah tambah adik aku yang second. Perfffghhh dia ada banyak barang barang berharga yang aku boleh usha usha lepas tu aku kata nak pinjam lepas tu nanti aku buat buat lupa nak pulangkan balik lantas terus menjadi harta aku. Dulu masa kat sekolah, dapat biasiswa tapi aku taktau kenapa dia tak pandai membelanjakan biasiswa dia ke jalan yang BENAR (baca : shopping) lepas tu nanti lepas 4 5 bulan, dia kena sound dengan cikgu kata EH FATIN, KENAPA TAK BAWAK KELUAR LANGSUNG BIASISWA? KAMU KENA KELUARKAN JUGAK, KALAU TAK CIKGU TARIK BIASISWA NI.



Tengok. Sampai biasiswa pun cikgu paksa dia bawak keluar. Aku ingat, dia ni spesis BIAR PAKAI DUET MAK ABAH, JANGAN PAKAI BIASISWA. Atau pun spesis, BIAR SIMPAN DUET DALAM BANK, JANGAN SAMPAI ALONG PAW DUET AKU.



Spesis nombor 2 sebenarnya. Aku tau dia kaya, sebab tu aku selalu paw duet dia. Agak agak kalau keluar dengan dia, aku buat la sikit muka pelarian. Kalau desperate sangat, aku terpaksa tunjuk sawan babi. Confirm dia belanja. Lepas tu nanti aku buat buat la nak window shopping, lepas tu buat buat macam desperate gila nak beli sebab takut stok habis lepas tu macam nak beli jugak nak beli jugak, nanti dapat la aku pinjam duet dia paling kurang RM 50.




Pernah sekali tu aku pinjam highlighter dia. Sebab aku ni ada satu penyakit. Beli highlighter lepas tu mesti hilang. Aku pun taktau kenapa. Dah tu, bila aku balik rumah konon konon nak study(weh seyes weh ni konon konon je please tolong jangan cakap aku takbur), kena la pakai highlighter kan. Aku pun usha usha pencil box dia. Walaweh dah macam bookshop. Kau cakap je apa kau nak. Pelbagai jenis pen, pemadam yang super cool dan bersih dan sharperner. Tapi aku pelik, sharpener dia ada dua, malangnya sebatang urat pensil pun aku tak nampak. Pensil mekanik ada la. Adik aku ni obsess kepada sharperner ke apa tah. Ha, barang barang make up dia semua satu set. Dari pembersih muka, krim, pelembab, semua nak sama brand. Aku ni pun pakai pembersih muka cap sabut kelapa. Kaya betul adik aku ni. Malas nak cerita.




Tu baru hal duet dengan make up. Belum hal hal aku ‘pinjam’ barang barang dia secara diam dan kejam. Agak agak aku bekenan tengok baju dia, aku usha slow slow. Aku cek kat mana dia simpan lepas tu nanti dua tiga hari dia nak balik kolej, aku sebat baju dia simpan dalam almari aku.




Lepas tu nanti bila dia balik kolej, dia call

ALONG, ADA NAMPAK TAK BAJU PINK AKU YANG ADA STRIPE KAT LENGAN TU?

Aku yang tak pernah menang pelakon wanita terbaik tapi memang pelakon terbaik ni dengan suara paling innocent membalas

HA? BAJU PINK? YANG MANA EH? TAK PERASAN PUN.



**
*******



AKU BERANI POST ENTRY NI SEBAB AKU TAU ANGAH MESTI TAK BACA BLOG AKU. DIA TAK BAWAK LAPTOP BALIK KOLEJ DAN DIA TENGAH FINAL. KEH KEH. GOOD LUCK FOR FINALS, ANGAH. BAJU PINK STRIPE KAT LENGAN TU KAU PAKAI TAK LAWA. TAPI BILA AKU PAKAI, LAWA LAIN MACAM.

DARI ALONG YANG SWEET, BERKALIBER DAN SOLEHAH.




Orang sibuk nak raya, kau berpuisi pula.





Pernah kan satu ketika kau tenung bulan lama lama tapi bulan tak jatuh? Pernah kan bila kau nampak bintang ada lima, eh tapi bila kau pejam mata 1 saat tiba tiba tinggal dua?


Kalau bulan ada di tanah, matahari mesti ikut sama. Sama lah seperti hati yang setia. Kalau ada dua, pastikan ada dua selama lamanya. Dua itu biarlah bercantum agar nampak sejiwa. Jangan pejam mata, tiba tiba satu hilang entah ke mana.



Aku sekarang ada hobi baru, dengar kaset Dr Fadzhilah Kamsah, HA HA HA. Sampai sekarang aku ingat dia kata, sebelum tidur cuba maafkan semua orang dan jangan simpan dendam dalam hati.


Baru hidup ceria. Ramai orang lagi suka.
Kalau ada yang pernah buat salah kat kau, biar lah Tuhan yang adili mereka.




Ya, bila ceria baru orang suka.



Ucapan raya yang advance, ikhlas ni jangan ragu ragu.




OMG NAK RAYA. OMG NAK RAYA. OMG ROOMATE JUGA EXCITED SEDANG PASANG LAGU RAYA.


Dah lama tak raya. Dah lama tak dapat duit raya. Dah lama tak pura pura buat muka budak darjah 6 lepas tu mesti dapat duit raya. Dah lama tak makan banyak banyak pagi raya sampai perut overload lepas tu nanti malam malam takut nak berak sebab toilet kat rumah atok ada kat luar. Ok rindu juga nak main cop cop toilet bila nak mandi pagi, sekoq sekoq wajib bangun awal dan beratur. Tak berani bangun lambat kerana di khuatiri tokwan akan menjeling dan tak bagi duit raya.


Kawan kawan dan bloggers jemput datang raya rumah I kat Ipoh okay. I masak kan magee letup slurpp yang boleh slurpppp dari mangkuk lepas tu tiba tiba telinga berasap fuyyoh.



Sorry sebab over buat entry raya awal awal. Terlalu tak tahan dengan gejolak perasaan raya hingga terpaksa di lontar di sini. Segala salah cakap, salah tulis, salah tegur, segala lawak lawak yang tak jadi, segala kutukan depan dan belakang, serendah rendah hati aku mintak maaf. Ok banyak lagi nak mintak maaf, tapi jangan risau. Raya kan sebulan. Ngeh ngeh ngeh.


Selamat Hari Raya (walaupun awal lagi) dan selamat bercuti 2 minggu. Ya lepas cuti 2 minggu pun kau memang selamat kan sebab test, presentation, report borlambak lambak kau nak kena buat, setannnnn.


Oh okay tak jadi nak eksaited bye.





#3 : Wahai Sahabatku.








Pernahkah sekali kita memahami alam?

" Mengapa Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan? "
" Mengapa Tuhan tumbuhkan bunga selepas kering-kontang? "


Hanya daripada benih hitam yang kusam, apabila disirami hujan lantas berbunga cantik. Maka tersenyumlah alam. Betapa indahnya aturan Tuhan.


" Mengapa tidak ada hujan berpanjangan atau sinar mentari yang menyinari alam? "
" Mengapa harus ada putaran alam seperti hitam malam dihiasi bintang? "
" Mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa? "
" Mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu? "



Jawabnya, SENANG.

Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan, dugaan dan rintanganlah yang mewarnai kehidupan. Mengecapi kebahagiaan memerlukan adanya pengorbanan. Setiap kesenangan akan ada bayaran contohnya seperti Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan dan kicau burung yang menyanyikan kedamaian.


Contoh seorang ketua projek (geli) dikagumi.



May 2011 ni aku habis degree dengan rasminya. Maka sebelum aku blah dari Seri Iskandar, aku ada senaraikan beberapa benda yang aku nak buat untuk diri aku. Dan Senarai senarai benda yang aku nak buat sebelum habis degree adalah :


1) Mendapat kan seorang boyfriend mata sepet di dalam UiTM. (TIADA LELAKI MATA SEPET NAK KAT KAU, GAGAL)
2) Menyelam di dalam Tasek UiTM secara berirama. (TAK PANDAI BERENANG,GAGAL)
3) Menjerit kepada anak jiran supaya suruh dia diam setiap kali dia buat bising. (TERLALU SAYANG KAN KANAK KANAK, GAGAL)
4) Mengorat abang jual ayam madu di depan BSN. (ABANG AYAM SUDAH BERPUNYA, GAGAL)
5) Sukarelawan menjadi ketua projek untuk event course. (IN PROGRESS)



Sumpah geli nak cakap ketua projek. Apa jadah tah. Dia sebenarnya takde la KETUA PROJEK sangat. Title taknak gempak lagi. Terbitnya benda ni dalam senarai-sebelum-blah-degree aku adalah sebab aku ni dari diploma memang loser. Tak pernah kenal erti proposal, budget, jumpa coordinator mintak sign sana sini. Jadi kesian melihat diri terlalu loser, tu yang aku dah janji dengan diri aku, sebelum blah dari degree, mesti kena ada pengalaman handle satu program sendiri. Dan ya, kali ni memang in progress. Sebab aku tengah handle program Professional Talk untuk course aku. Jadi bila time nak cari penceramah, tiba tiba aku terfikir ada Human Resource Manager kat tempat aku bakal praktikal bulan 12 ni, Puan Saripah. Aku pun laju je taip nombor office call dia tanya, boleh bagi talk tak untuk this coming October. Macam biasa la, dah kata memang aku bakal praktikal dengan dia Disember ni, dah tentu aku kena tunjuk good impression kat dia.



Tapi ni aku ada satu masalah. Memang banyak hal. Puan Saripah pulak jenis speaking pum pang dengan aku. Aku yang nak tunjuk good impression kat Puan tak pulak menggelupur nak kena speaking ting tang jugak. Dah la aku speaking serupa Phua Chu Kang. Mau tak menggeletar aku setiap kali cakap telepong dengan dia. Aku letak handphone rapat rapat kat telinga sebab nak tangkap apa dia cakap satu satu. Maruah kena jaga. Good impression man, come on.



Bila time nak email Puan Saripah lagi satu hal. Bab bab nak tulis English formal ni memang aku fail. Aku takut aku tertulis kasar atau ayat aku tak sesuai untuk tujuan tujuan formal. Malu aku kalau jadi macam tu. Kata good impression. Macam mana? Maka, setiap kali aku nak email Puan untuk cakap sesuatu, aku kena draft dulu kat word, lepas tu nanti akan buzz la kamus oxford aku kat ym iaitu Aimi atau Tot, WEH NAH. KAU CHECK JAP GRAMMAR DENGAN AYAT AYAT AKU. CANTIK TAK. Cantik tak cantik sangat la kan,


Salam Puan.
I’m here to inform you that we did some amendments on the title of the talk on this coming
6 October. As far as you are concerned……….



Ahhhhh penat bai. Aku dah malas la nak susah kan Tot & Aimi. Lepas tu nak pening kepala pulak fikir ayat ayat bombastic. Letih aku mengelamun depan laptop ambik ilham, kejap kejap tu aku bukak fb untuk tenang kan fikiran sambil tengok video video jahanam kat fb yang suka buat orang terkejut. Tapi last last takde idea jugak. Ah, lantak la. Biar mati maruah asalkan jadi diri sendiri. Here we go, Bismillahirrahmanirrahim.



Weh Puan, whats up?
I hope you are in the pink of health. Well, I’m here to inform you that we’ve changed the title of the talk to ‘Key performance indicator for HR practitioner.’ If you like, then its good. If you don’t like, please do like it.

I don’t care if you’re busy, but please reply this email ASAP.

P/S : Send my warmest regards to your (handsomest) son. In case you have one.
Papehal rodger je. Chow
.


Nak mati? Confirm kena reject praktikal sem depan.

#7 : Tumblr Time - Kehadapan bintang jatuh.




By Fynn Jamal ;









ke hadapan bintang jatuh,
kau nampak tidak anak itu sedang hampir-hampir terbunuh?
iya, dia itu yang sedang menangis di tepi tangga batu
iya, dia itu yang sedang sendirian tersedu-sedu.

dia tu sangat-sangat kasihan
di dunia ini dia rasakan, “aduh, aku sangat sendirian”
tidak ada sahabat, tidak ada kawan
kerana baginya dia langsung tidak reti berteman.

wahai bintang, aku ada bicara.
mahukah kau dengarkan andainya aku mau untuk bersuara?
janganlah jatuh dulu, nanti-nantilah dulu
ada pesan aku mau kirimkan lewat suara kamu.

anak itu tidak tahu bagaimana untuk bangkit dan ketawa
kerana apa yang dilihatnya lucu tidak pula di mata mereka
dia percaya pada kisah pari-pari dan kayangan
dia sanggup percaya setiap perkara itu adanya kemungkinan.

maka mana mungkin ada yang mahu mengerti
hatinya terlalu murni, pastilah ramai yang akan benci
dia dihina kerana percaya akan sesuatu yang bernama cinta
dia diolok-olok, dia dibobrok-bobrok, dia dimain-main kerana cinta.

lalu bintang jatuh, pergikan padanya dengan halus dan hati-hati
kisahkan ceritaku ini agar dia mengerti
yang sebenarnya bukan dia yg pelik dan songsang
cuma dunia yang bodoh kerana sudah berhenti memandang

bintang jatuh, perlahanlah!
jangan sampai kau mencecah
bintang jatuh, kisahkanlah!
ke matanya yang membasah

katakan padanya semua itu memang biasa
ceritakan juga tentang bundanya
juga suara ayahandanya yang dulu pernah diludah-ludah
mereka dibaling batu, dikeji-keji, dimarah-marah

hembuskan ke dalam hati anak itu yang sudah mula dingin
siulkan petik gitar ayahnya lewat suara angin
dan nyanyikan suara bundanya ini lewat guruh
bilang padanya “teruskan yakin kamu anak, biarkan bergaduh!”

“kerana kalau difikirkan orang, sampai bila
kalau difikirkan hati orang, cis! takkan kemana!
sesungguhnya manusia itu bagaikan serigala
sekali kau suapkan jiwa kamu, sampai bila-bila mau selama-lamanya”

bintang jatuh, perlahanlah!
jangan sampai kau mencecah
bintang jatuh, kisahkanlah!
ke matanya yang membasah




Search This Blog

Powered by Blogger.