Day 18 — Whatever tickles your fancy : Tips lelaki menggoda.










Ok abang abang. Hari ni adik menggodam nak bagi tips bagaimana abang abang di luar sana yang tak menggoda boleh buat magik tiba tiba jadi menggoda dan hot. Tidak kacak? Tidak hengsem? Tidak apa. Mari kita lihat tips berguna yang dapat menjadikan abang abang semua menggoda di hadapan perempuan.



Sebelum itu harus dimaklumkan, semua tips bukan aku saja saja reka, semua nya aku baca dan ia adalah fakta. 1,2, 3 MULA.


1) Perempuan suka kan lelaki yang berbau wangi. Maka jika girlfriend kau hari hari cakap yang kau wangi dan rindu nak bau kau, itu adalah normal. Penting bagi seorang lelaki menyembur 2 kilo perfume sebelum keluar . Elakkan dari pakai perfume jenama Britney Spears, di khuatiri kau akan di tuduh pondan. Periksa sendiri bau ketiak dulu. Agak agak ashem, sembur deodorant please.



2) Jangan tunjuk sangat kau kedekut depan perempuan yang kau suka spashly untuk bayar makan. Sebab makanan tu basic, common sense. Lelaki yang betul betul gentlemen takkan biar kan perempuan bayar makanan untuk mereka. Tapi ya kaum perempuan, kau jangan lah buli boyfriend kau sampai hari hari nak pergi makan secret recipe atau hotel. Dan perempuan yang bukan main lagi mintak macam macam beg Guess ke, jam Fossil ke, tu confirm pisau cukuq. Hang dah boleh hantaq dia p balik rumah dan break up.




3) Bulu hidung. Aku tau la ada lelaki yang minat bela bulu hidung banyak banyak. Tapi tolong la, sebelum kau keluar dengan girlfriend kau, boleh tak kau tengok cermin secara zoom in dan periksa hidung supaya takde bulu hidung yang terkeluar? Kau dah wangi, tapi tiba tiba slack ada bulu hidung yang turut terhembus bersama sama dengan udara nafas kau. Malu gila T___T



Menggoda nyaaaaa.


4) Kuku. Penjagaan kuku penting. Lelaki, kau jangan ingat kau je yang tau nak tengok perempuan atas bawah. Perempuan pun sama okay. Perempuan suka lelaki kuku bersih. Kalau pun kau memang jenis suka nak simpan kuku panjang sebab terlalu adore dengan Pontianak, sila pastikan kuku kau bersih dan jangan ada satu jenis tahi melekat kat kuku kau euwww jangan jadi pengotoq!


5) Jangan suka meninggi diri. Jangan jadi budak budak nak cerita OH KAT RUMAH I ADA 45 BIJIK KERETA, 30 ORANG MAID, 47 ORANG DRIVER SELAIN ITU I JUGA PAKAI BOXER CELVIN KLEIN. Tak payah. Ia memang sungguh menggetikkan.



6) Sila jadi lucu. Kalau kau tak lucu, bacalah lah buku Ujang banyak banyak untuk buat lawak. Dan bercampur la dengan ramai orang supaya akan ade banyak idea lawak untuk kau hadiahkan kepada girlfriend kau. Kebanyakan perempuan sangat suka kan lelaki yang kelakar dan dapat buat dia gelak 24 jam. Bukan buat lawak gelak sendiri. Ni lah yang di katakana personality. Selang seli kan benda benda serious dengan lawak. Jangan serious all the time. Boleh mengundang bosan hingga mati.



7) With brain. Tak perlu lah kau kena setiap masa bukak topik pasal pengetahuan am Malaysia. Atau tiba tiba bukak cerita tentang sejarah tok janggut. Atau tiba tiba ajak girlfriend kau hafal jadual berskala kimia. Lelaki yang bijak adalah lelaki yang tau apa yang mereka bicarakan dan ayat yang tersusun. Bukan sembang kosong dan langsung tak tau apa apa pasal perkembangan semasa, sumpah loser gila dah tu. Pandai membuat keputusan dan tak bergantung dengan orang. Wah. Hengsem.




WAHHHH TERGODANYAAAAA.


8) Family man. Hati hati dengan cara kau melayan mak, adik perempuan dan kakak kau. Sebab dari situ perempuan akan tahu macam mana kau akan layan dia satu hari nanti bila dah kawin dan akan tau kau bertanggungjawab ke tak.



9) Jangan menggelabah. Lelaki kalau suka kan seorang perempuan, selalu nak teketaq ketaq. Memang la ketaq, tapi belajar la untuk control perasaan tu. Kau akan nampak sungguh menggoda bila kau dapat bawa diri kau dalam keadaan cool dan rileks. Maka perempuan akan rasa selesa bila dengan kau.


10) Tonjolkan kejantanan. Bukan perlu bukak seluar ya T__T Contoh, kau tengah buat gotong royong di satu tempat, hah time ni la nak tunjuk kau jantan ke tak. Kau cuba angkat benda berat, biar kan diri kau dalam keadaan comot dan kotor lepas buat kerja. OMG lelaki yang rajin dan suka buat kerja luar yang berat memang akan nampak menggoda. Baru lah nampak tenaga lelaki kau di gunakan.


11) Cukup la 10 kau nak 11 ape lagi.




FUH. SILA TERNODA -_-"











#5 : Tumblr time.













Day 17 — An art piece (painting, drawing, sculpture, etc.)






Aku lukis ni time kelas Compensation hari tu. Bila tengah marah, dia memang akan jadi macam ni. Obviously aku tak boleh tumbuk orang live sebab aku rasa kalau aku tunjuk penumbuk aku, sumpah orang tak lari. Gelakkan aku ade la. Jadi, sedar diri penumbuk sungguh kecik, lalu lukis je kat notes lecturer bagi uwuwuwuwu T___T

Maka untuk segmen ni, korang anggap je la penumbuk aku besar dan cuba lah amati lukisan aku dengan kadar sungguh gerun dan meremang bulu roma.




MASTERPIECE. CAKAP SEKARANG! *PAKSA*










Day 16 — A song that makes you cry (or nearly)






The Loneliness - Babyface











Lagu ni aku tau time aku break up. Time aku tengah cinta monyet masa zaman sekolah ergh. Geli gila bila aku ingat balik. Geli la, sebab aku boleh menangis nangis time jawab paper SPM biologi kau tau? Macam bila aku ingat balik, aku nak pergi turn balik time tu dan tampar diri sendiri.



Semua orang mesti ada zaman cinta monyet kan? Ah jangan tipu, tipu dosa akhirat masuk neraka jeng jeng. Zaman Nokia 3310 dan handphone butterfly yang bila kau ada kau memang bangga setahun, lepas tu duduk luar rumah asyik ulang main ringtone dengan niat nak bagi jiran sebelah dengar dan jeles yang kau ada handphone bluekk. SUMPAH GELI. Lepas tu zaman tu ramai pakai nombor Digi kan, message satu 6 sen. 6 sen tu memang rasa dah murah gila dah sebab tu message dengan boyfriend 28 jam sehari, siap call malam malam lepas tu credit habes, sanggup pergi lari seven eleven beli topup extra -_-“



Bila sleepover rumah Eza, satu geng asyik cerita pasal boyfriend, asyik cerita pasal putus cinta sana sini sambil dengar lagu The Loneliness. Lepas tu kalau boleh nak nangis sampai tekeluar bijik mata, nak makan pun tak lalu lagi la nak belajar. KONON KONON TIME TU BOYFRIEND ADALAH SUMBER PEMBERI SEMANGAT NAK BELAJAR.WAK KAU, HANA.



Last last padan muka belajar spoil. Tapi tu lah, orang kata, belajar dari kesilapan ye dok? Ingat ye adik adik, nak bercinta boleh. Tapi kalau putus cinta jangan nangis nangis eh time jawab paper exam, lepas tu terus ingat dunia gelap gelita dan hari hari karaoke lagu niat hatiku taknak berpisah apakan daya jodoh tiada.



Baru putus cinta dengan boyfriend. Bak kata Hanis Zalikha, bukan putus cinta dengan keluarga, kawan kawan dan Tuhan kan.



Belajar untuk ibu bapa dan masa depan . Bukan girlfriend / boyfriend.






Mencari kawan baik yang rupawan.



Kawan baik. Yang kau boleh luku dia bila dia kentut depan muka kau. Yang kau boleh maki dia lepas tu 2 3 jam terus tiba tiba baik dan gelak ketawa. Yang dia tak kesah pun bila tidur sebelah kau lepas tu kau tak sedar kaki kau atas muka dia. Yang memang dah tau kau jenis tidur suka mengigau tiba tiba bangun pergi meja study dan tekan kalkulator T____T


Rupawan. Bukan muka cantik, bukan badan solid, bukan ada banyak duit dan kau boleh paw dia hari hari. Bukan, bukan. Rupawan yang bermaksud, hati yang baik tanpa ada rasa hasad dengki terhadap kawan baik sendiri, tanpa ada rasa pra sangka terhadap kawan baik sendiri. Baik hati yang bila dia tegur ada cili di celah gigi kau dan buang cili tu pakai jari dia. Baik hati juga bila dia tegur ada taik hidung tergantung di hidung maka cepat cepat pergi toilet dengan kau dan buangkan.


Kawan baik yang rupawan yang kau boleh duduk dengan dia 27 jam cerita tentang masalah hidup dan rumah tangga, bila tiba tiba tersedih maka eh tak sedar termenangis bersama. Yang sedar dia sangat busy lepas tu message kau dan kata WEH SORRY BABY AKU BUSY, SORRY MENGABAIKAN KAU DAN TAK DAPAT UPDATE CERITA HARI HARI KAU. Yang excited bila kau bagi tahu kau sekarang di lamun cinta lepas tu excited berdoa bersama sama SEMOGA KAU BAHAGIA. Yang benci bila kau bagi tahu kau sekarang sedang bersedih kerana putus cinta dan menyumpah orang itu sambil kata BABY, KAU DESERVE BETTER :’)


Yang juga bila kau selalu kutuk diri kau kurus hodoh hidung besar lepas tu mereka macam EH KAU CANTIK KAU CANTIK. Bila kau kata kau takut nak menghadapi masa depan dan takut asyik jatuh, mereka akan KAMI ADA. SELALU ADA UNTUK KAU.



Dan kepada kawan yang kau sangka baik tapi rupa nya si pencarut dan busuk hati, yang hanya fikir satu dunia ini salah dan dia paling betul, yang semua orang takkan boleh sehebat dia dan tolong lah. Celaka lah ego dia ke mana mana. Aku tak peduli. Kerana kawan yang baik takkan punya ego sedikit pun. Kerana kawan yang baik takkan rasa riak takbur sedikit pun. Kerana kalau ada, itu bukan kawan yang rupawan.



Bukan kawan baik yang rupawan juga jika dia baling batu di kepala kau lalu sorokkan tangan.


Kenapa sorok? Mai secewen.




Nama aku boleh mix and match. Kau ?



Nama penuh aku Norhanarosmida. Dan tolong ya adik adik, jangan ada lagi yang tanya kat formspring aku, KAK HANA, MARUKU TU NAMA AYAH KAK HANA EA? T____T Maruku tu nama samaran. Aku pakai since form 4 lagi. Aku taktau mana aku dapat maruku tu, bukan aku suka pun makan maruku, tapi dia macam tiba tiba sedap di gandingkan dengan Hana, maka sampai sekarang terus lekat hannamaruku. Double n tu sebenarnya glemer je lebih. Haiktuh.


Uniknya nama aku boleh di klasifikasikan sebagai satu dalam sejuta. You know, sejuta pun belum tentu ada nama ni LAIN LAH KALAU KAU TENGAH MENGANDUNG SEKARANG LEPAS TU DAPAT ANAK PEREMPUAN TERUS NAMA KAN ANAK KAU DENGAN NAMA NORHANAROSMIDA.


Uniknya jugak nama aku adalah, dah lebih dari 6794683205325864205 orang yang dah salah eja dan salah sebut nama aku dengan BANGGA. Kau tengok kan aku dah caps lock BANGGA tu. Bangga tu juga bermaksud, YAKIN SUNGGUH BACA NAMA AKU LEPAS TU LAUNGKAN SECARA KUAT KUAT tanpa mengambil kira perasaan aku yang mudah terguris apabila nama aku di salah sebut ewwwwoh. Tak pernah satu orang pun yang aku jumpa dapat sebut nama aku dengan lancar. Mesti akan Nor Haaanaaaa Roooooosmiiiiiiiiida. Terkial kial nak eja. -_-"


Dulu ada ustazah aku di darjah atau tingkatan berapa aku dah tak ingat. Tapi beliau sungguh comel panggil aku HASNORIDA. Nampak macam nama aku NORHANAROSMIDA tu puzzle kan? Beliau telah mix and match kan ejaan nama aku. Memang kreatif.


Cikgu Math aku akan panggil aku dengan nama ASMIDA setiap kali suruh aku jawab soalan math kat blackboard. Selain mix and match, nama aku pun boleh compress apa,
NORHANAROS mida = AS mida.



Tapi selalu orang tak confuse sangat dengan Norhana. Cuma Rosmida tu ada satu masalah besar punya. Pernah juga nama aku di tulis sebagai Norhana OSMIDA. Dan, pernah juga orang panggil aku Norhana SOMIDA. Agegegegegegegegege. Bila tah orang nak salah sebut nama aku jadi Amy Mastura? HAHAHAHA. Lawak ke? Tak kan? Ok proceed.


Maka, hari tu masa masuk sem baru. Sudah tentu lah jumpa lecturer baru. Dan you know, macam biasa lah. Mesti ada nama baru.



NORHANA ROSIAH.




Si Kerdil.



Kerdil la aku bila aku punya hati kecil yang tak tetap pendirian. Yang terkapai kapai aku jejak kasih manusia, terkapai kapai aku tak pernah jumpa. Tak pernah ada. Tak pernah ada yang setia.


Ataupun aku kerdil kerana aku punya hati kecil. Hati kerap menangis. Harga mata aku murah tak bernilai 1 sen pun, kerana kerap kali melacur untuk sesuatu yang tak berbaloi. Nipis harga tangisan, tapi tebal nya parut luka aku dapat seperti memang patut pejam mata tak payah buka supaya tak ada tangisan lagi.


Ataupun kau mungkin fikir hati kerdil aku itu bola. Bila bola itu kau rebut rebutkan, kau kejar kejarkan dan bila kau dapat, kau tendang tendangkan. Kau sepak sepak kan. Mungkin kalau itu hati aku di ibaratkan, kau simpan lah aku dalam mana mana. Supaya hati aku itu takkan luka takkan koyak.


Terima kasih. Bila aku berikan hati kerdil itu dengan tangan kanan, kau ambil dengan tangan kiri. You never told me bout the blue blue sky, but only bout all the beautiful lie. Kau mungkin sudah tahu hati aku sekerdil mana. Atau kau juga mungkin belum tahu, karma itu sebesar mana.



#1 : Tumblr time.














Search This Blog