2 panggilan nama yang 9 dari 10 perempuan Malaysia idam idamkan








Sejak aku jadi wanita bekerjaya ni, pantang pukul 12 memang aku dah lena dah. Nak paling lambat pun pukul 1, tu pun dah tesengguk sengguk. Kadang kadang tu terlebih semangat sampai tengah tidur lena boleh tibatiba terjaga. Capai tuala berlari ke tandas tapi tengok jam, AIK? BARU PUKUL 230 PAGI? KAU NAK MATI EH HANA? GO PUT YOUR ASS BACK ON THE BED YAW.




Setiap hari aku akan sampai opis sebelum pukul 8.30 pagi. Riak tak berapa nak riak la, aku memang jenis punctual. Memang sejak dari mak aku bersalin kan aku, mak aku kata aku keluar perut pun punctual tepat tepat 9 bulan. Cuma time kat UiTM tak berapa nak jadi punctual sangat sebab pengaruh rakan sebaya. Kah kah kah pengaruh rakan sebaya waklu, padahal aku yang paling selalu bangun lambat, eh tapi yang paling cepat bersiap okay? Walaupun kadang kadang pegi kelas tak sedar ada taik mata 12 gram di tepian tepian mata wiwiwiwiwi gelimak.



Hyew akuw dahw adew twitterw. (tibew tibew)



Berbalik kepada perbincangan. Aku kat tempat kerja ada dua gelaran orang panggil aku. Pertama, BUDAK LIGAT. Budak ligat di sini bukan bermaksud minah gedik ligat bila nampak engineer masuk management terus badan jadi lentik bajet Nora Danish kelip kelip mata angkat tangan belah kiri sambil jerit YANG PENTING KITA ENJOYYYYYY. Bukan eh bukan. Selalu engineer engineer tu yang pantang nampak aku, mesti nak pintal pintal rambot dorang sambil kenyit mata kat aku. Tak kuasa aku nak layan nyah. Tapi yang tu yang dalam mimpi aku yang kelmarin ah. Aku harap mimpi malam ni, engineer engineer tu mintak nombor fon aku pulak. Ceh taknak ah nombor fon, sikit sikit mintak nombor fon, mintak la nombor siri lesen tv ke, password atm kad ke, nombor plat motor aku keeee. Baru nampak educational kan abang engineer kannnn? :8)



Kah Kah mak enon, dah habis mengarut mak enon? Okay Lets proceed.




Aku digelar minah ligat sebab aku jalan laju, macam sekarang kau nampak aku tengah duduk lepak lepak depan PC, lepas tu kau kelip mata 2 kali tiba tiba eh dah nampak aku kat bilik fotostet. Kau kelip mata lagi sekali, tiba tiba nampak pulak aku kat kitchen tengah makan. Kau kelip mata 5 kali, eh? Aku kat kitchen lagi tengah makan. Ha semangat tengah makan memang lain macam. Dia mesti slow slow je aku buat. Lagipun duduk dalam kitchen panas sikit, boleh aku berhibernasi kejap. Aku kalau kat dalam ofis 24 jam pakai sweater sebab bapak la sejuk. Lemak badan tak cukup nak menampung sejuk dia paham tak T__________T






Cewah meja nampak macam huyyo kau ni banyak nyew kejeww padahal key in data masuk dalam excel je. Kalkulator tu tujuan dia untuk kira perbelanjaan lepas dapat allowance RM350 dari syarikat. Berpandangan luas ke tak nama dia tu? Pembahagian duet untuk tujuan shopping perlu bijak dan padu, duet dan hari sale perlu seiring. Balance orang putih kata, balance.




MAKKK COMEL TAK ANA TENGAH MAKAN NASIK MAK MASAKKK NAMPAK TAKKK ADA IKAN SEKETUL KAT BEKAL ANA TUUUUUU :’)


Jadi kau nampak tak disitu, setiap masa even tengah makan pun sweater tak lekang dari badan. Kadang kadang budak ofis aku mengamok aku naikkan temperature aircond sampai 30 darjah kah kah padan mukaaa. Dorang punya la confius apasal weh hari ni panas sangat bekuap kuap rupanya ada gadis comel bajet Eskimo pegi naikkan temperature wih wih wih wih. *sengih kejam*



Jadi, di sebabkan takde lemak badan dan memang obvious aku paling kurus kat situ, maka semua orang bila nampak aku mesti kata HAAAA TU DIA SUP TULANG DAH SAMPAI T____________T


Ya, panggilan kedua di tempat keja adalah, teng tereng teng teng tengggg, SUP TULANG.



Lepas tu aku jadi macam bahan eksperimen kau paham tak. Nampak aku mesti panggil HANA SINI JAP AKAK NAK UKUR SIKU SAPE LAGI KECIK. HANA SINI JAP NAK UKUR LENGAN SIAPA LAGI BANYAK ISI. HANA SINI JAP NAK TENGOK LILIT PINGGANG SIAPA LAGI BESAR.


APA KAU INGAT AKU BAHAN PENGUKUR KUALITI SISTEM SIRIM ISO 1995 KE HAAAA?


Pang kang.








25 comments:

siggplus said...

hikhikhik

paeh said...

hana boleh tak kau update belog tu duduk. jgn menggelabah

Syira ITIK KEJ♥M said...

hana.

tulisan kau slalu best. hehe
aku bantai gelak je bace. walaupun kau tulis panjang berjela-jela takde gambar, mesti aku gigih membaca. tak boring pun.

btw gedabak kalkulator?

zidEL zhafiz said...

bangun paling lmbat dan siap paling awal..errkk??..mandi ka dak nie??
aahahaha..
eh meja kat opis tu pinjam manager department mane??..hahahahah~~~

tqaAwesome said...

hahaaa lawak2..
like this post vewy muchw ^_^

selamat bekerjaya

EEan said...

Goodluck in ur work :)

hudhud said...

weh tpt kerja I pun boleh buat I mati terduduk kot sejuk nak mampos tp tk blh betulkan temp sbb ni hotel. huwaaaaaaa :'(

oh psl blog I. Lembab tatau la npe. tp i pun rasa cmtu gak huhu

zarifahmr said...

mengah baca entri cik hanna ni. tak padan dgn haluih, ligat semacam

mintak kan no abam engineer boleh?
*mata kelip2*

Nurul Huda Rahim said...

lepas ni dpt panggilan nama ke 3 lah plak kau. "awek bangla".

syamimi fatin said...

haha lawak ah

syamimi fatin said...

haha lawak ah

yan_n.i.m said...

hahaha..klaka laa pasal nak ukur ukur tuh...
suke suke suke *lompat2 gedik*..
hahaha

Tuan Din said...

Awek Mangkuk tingkat!!

Ain Atika said...

hahah...i g keje bawa bekal mak masak boleh faham xxx???? ahahha

Ain Atika said...

hahah...i g keje bawa bekal mak masak boleh faham xxx???? ahahha

Ainee Cumi said...

Ahahahh! Meh sini kak hana nak ukur rambut siapa lagi halus. Hehehehe! Comel je senior Aini yang sowang ni tau. Kak Hana praktikal kat mana?

hannamaruku said...

@ siggorila
apebenda kau ni?

@ paeh
aku tengah ddk la ni

@ syira
haa jangan macam2. kalkulator tu harap je besar. tp suka liplap asyk tepadam je.

@ zidel
mandi la. org kate org lain tak mandi, sbrnye die yg slalu tak mndi kah kah

@ tqa
hehe tenkiuu

@ eean
tq!

@ huda
kan tau takpe oh ble sejuk, rase malas je nk wat keje

@ zarifah
bolehhh tp kenew blnjew itew prosperity dulu weee

@ huda
masalah dia kak huda, bila blog kau yg buruk tu nak jadi lawa warne warni macam aku?

@ syamimi
haha mane ade ah

@ yan
hihihi *gelak gedik gedik*

@ tuan din
tiba tiba mangkuk tingkat pang kang

@ ain
xxxx tu kenapa sampai 4 tah

hannamaruku said...

@ ainee
haha sah sah la takleh ukur rmbot kak hana botak :P
kat tasek. yg blah byk2 kilang nunnnn. hehe

Razman said...

kiranya kau dah kawen ke belum dengan bangla2 kat situ? yg tu je nk tau updet.

Razman said...

kiranya kau dah kawen ke belum dengan bangla2 kat situ? yg tu je nk tau updet.

hannamaruku said...

@ razman burok
skang ni agak agak kalau aku kawenkan kau dengan kak huda okay gak weh. ngam. untung2 dpt anak muka macam bangla.

fira said...

kelakar la kau hana !
sama mcm ak, kt office siap ngn selendang, sweater. pd hal cina len siap pkai skirt ngn legging relax je
hahahaha

hannamaruku said...

@ fira
kan weh? tau takpe! aku tak paham macam mane dorang blh pakai skirt pendek2 dok dalam ofis, yang aku dah teketaq2 lutut dah sejuk nak mampuis.

miss ika said...

haha!!!
comelnye~~
im glad u happy!
;)

missh u bdk comel!

hannamaruku said...

@ ika
miss u too babe! yey japg dating!

Search This Blog