Monday, December 13, 2010

Sistem barter yang tak adil. Sedar, dan tak sedar, atau buat buat tak sedar.





Kau tahu TNB? SYABAS? ASTRO?
Hari hari mereka bagi kau perkhidmatan, tapi dengan pertukaran, kau kena bayar BIL kepada mereka melalui wang ringgit.


Satu hari nanti kau akan kerja. Jadi boss. Ada orang bawahan. Kau bayar gaji untuk mereka, dengan pertukaran mereka kena lah kerja untuk kau. Cuba kalau kau bagi gaji, lepas tu mereka tak kerja betul betul, curi tulang. Kau mengamuk ke tak?

____


Okay sekarang nak tanya,



Kau tau TUHAN?
Hari hari Dia bagi kau hidup, rezeki, udara supaya kau tak mati dan nikmat negara selesa, maka konsep dia adalah sama. Kau kena lah bayar BIL kepada Tuhan.


Kau percaya Tuhan?


Boss paling BESAR yang perintahkan kau untuk buat sesuatu perkara. Semua nikmat kau dapat ibarat gaji lah. Tapi kadang kadang kita sendiri pun lupa, atau buat buat lupa. Tak buat pun apa yang Bos Besar dah perintah.

Macam mana?



Cuba kau try tak bayar bil TNB, ASTRO. Agak agak kau, dorang potong tak perkhidmatan dorang bagi?



Tapi Bos Besar kita Maha Kaya, tak potong pun ‘perkhidmatan’ yang Dia dah bagi kat kita. Walaupun kita selalu lupa ‘nak bayar bil’ kat Dia.

18 comments:

zarifahmr said...

tap.tap.tap T__________T

abang keja TNB. siap dia kalo curi tulang! ;p

adeqlaboo. :) said...

tyra hairom like this ! :)

adeqlaboo. :) said...

tyra hairom like this ! :)

kembatolo™ said...

like tujuhjutaempatpuluhtujuhkali. =P

zahidah said...

I sukaa post ni! :)
A reminder.

zidEL zhafiz said...

bil astro mane leh x byr..aku na tgk hagemaru nnt..ahaha~~~

h u d a said...

I tak suka maruku sangat. hehe.

Agreed!! Totally.

I'm sure you'll be one fine HR Manager/Executive someday, a hot one but with akhlak mulia.

And your sister too, a syariah lawyer. Bangga mak abah <3

Fatul Akrul Ramli said...

tudiaaaaaa..

Razman said...

betul tu ustazah. jadi janganlah ustazah pura2 mc, taknak bayar bil. kan ustazah kan?

Nadia said...

Tetiba rasa tersentuh baca entry u yang. :') buat i fikir sekejap...

sIti fAtimah sAlim said...

bagus2,hhe

Anonymous said...

good entry..thumbs up to hanna =)

silent reader 0.o

hannamaruku said...

@ zarifah
tap tap tap tu menari tango ke apa tah haha

@ adeqlaboo
ngeh ngeh ;)

@ kembatolo
ala apasal tak 34938503948504985408549583094 kali

@ zahidah
ok lah tu reminder untuk semua temasuk i ;)

@ zidel
takde cte lebih bewawasan ke kau nak tgk haa

@ huda
amin amin tq huda :)

@ fatul
tu diaaaaaa peminat ..... dah mai..

@ razman
kau ni takde nilai integrity. cakap dengan ustazah kena di dahului dengan assalammualaikum

@ dya
hehe sama2 kita fikir okay :D

@ siti
tq

@ anon
tq silent reader :)

yan_n.i.m said...

makan dalam..! hek3

Kamal Effendi said...

oh hanna sorry. kamal effendi tgh bengong sebab byk sgt blogwalking T.T

tapi tak kira blog ni lagi best. OMG kamal effendi buat onar. malu eden. ape ape pon, nice meeting u hana! :)) nak maruku? :P

Kamal Effendi said...

hey dey, maruku satu :P

baru boelh btol2 baca post. yeahh setuju dgn post nih. syabas dey.

bye ! :)

fezaL Mohd said...

fuhhhhhhhhhhhhh !

miss ika said...

bebi..i loike this one~~
the best one~! :'))