Wednesday, June 30, 2010

Day 14 — A non-fictional book : Kuasa mulut dan fikiran.







Ade siapa siapa tau pasal Law of Attraction? Dalam bahasa melayu, hukum tarikan. Eh perlu ke nak translate? Okay tak kesah. Dulu aku memang tak pernah tau pasal benda ni, sampai la bekas kekasih bagi tau. Dia seorang yang rajin membaca dan setiap kali sebelum jumpa, dia akan, Eh u, I tak sabar nak cerita kat u pasal satu buku ni! Best! Bagus ya, banyak bagi benefit kat aku yang sumpah pemalas nak beli buku buku macam ni dan baca.


Maka atas sebab terpengaruh dengan dia, aku jadi rajin nak pergi Popular cari buku buku non fiction macam ni. Dan kat atas ni adalah salah satu buku yang aku beli *BANGGA EWWWOH*. Mungkin ramai lagi orang tak sedar dan tak tau, yang Law of Attraction memang banyak memainkan peranan dalam hidup, yang mana otak kita dapat control apa yang akan jadi kat kita in the future (dengan izin Allah). Sebarang perkataan yang keluar dari mulut kita juga sangat mempengaruhi apa yang akan jadi kat kita dan satu key word yang penting, YAKIN.


Kenapa aku cakap apa yang keluar dari mulut kita penting? Pernah kan korang selalu kata EE AKU TAKNAK YANG NI. AKU TAKNAK YANG TU. Dan last last, korang dapat ape yang korang taknak tu? Sebab sebutan TAKNAK tu yang tarik sesuatu benda tu untuk betul betul jadi. Maka, penting untuk mulut kita selalu sebut benda benda yang positive macam ;

AKU AKAN DAPAT 4 FLAT SEM NI.
AKU BOLEH BUAT PAPER NI TIME FINAL, WALAUPUN CARRY MARK AKU TERUK.
AKU BOLEH CATCH UP SUBJECT NI WALAUPUN AKU TAK FAHAM.
AKU AKAN GRAD DENGAN CGPA 3.5 UNTUK DEGREE.


Dalam hati kita perlu ada ayat ayat motivation macam ni. Sebab tu la dalam pelajaran, bila aku tercakap, AKU TAK SUKA SUBJEK NI, AKU TAK BOLEH BUAT, SUBJEK NI SUSAH, aku akan cepat cepat istighfar dalam hati dan ulang balik dalam ayat positive, OK TAK TAK, HANA, KAU BOLEH BUAT. KAU MESTI BOLEH SCORE. Dan benda tu akan motivate hati dan fikiran kita untuk berkerja kuat. Tak susah pun, set dalam kepala kita betul betul yang kita akan dapat buat dan insyAllah tak ada benda yang mustahil dalam dunia ni.

Ok aku jumpa ni kat web yang sumpah best gila dan informative, ISUHANGAT.NET pasal pentingnya doa sebelum makan. Ni bukan law of attraction ke ape, tapi pasal lebih kurang macam betapa penting dan bermakna nya apa yang kita cakap dan lafaz dalam kehidupan seharian kita ;

Dr Emoto dari Jepun ada buat satu kajian, yang kata kata boleh mempengaruhi air. Yang mana sebab tu lah penting bagi orang Islam untuk baca Bismillah sebelum makan. Buktinya ;



Struktur molekul air tanpa kata kata baik (doa) yang di ucapkan di atasnya.


Struktur molukel air selepas di bacakan kata-kata baik (doa) di atas nya.




Struktur molekul air yang di baca kan ayat 'KAU MEMBUAT AKU MUAK! AKU MAHU MEMBUNUHMU'. (ayat kasar dan marah)



Struktur molekul air yang di bacakan dengan kata kata cinta.


Nampak kan? Ayat ayat dari mulut kita pun boleh mempengaruhi air, masakan pulak diri kita? Sebab tu la apa yang kita sebut dan fikirkan akan mempengaruhi apa yang kita akan capai di masa akan datang (dengan izin Allah)


Tiada siapa yang dapat ubah diri dan pencapaian kita kalau bukan diri sendiri kan? GOOD LUCK PEOPLE! :)


P/S : Oh ya, sekarang aku dah off kan comment di blog. Maaf eh. Kalau ade ape ape korang nak comment atau tanya, boleh tanya kat FACEBOOK aku atau FORMSPRING.


Monday, June 28, 2010

Tips geli - geli sebelum mula semester baru.

Lagi seminggu mau balik Seri Iskandar GRRRRRRRRRRRRRR. Ya, GRR bermaksud sedang marah dan buat buat garang. Sebab dah terlalu syurga rasa nya cuti kali ni, tiba tiba nak kena masuk sem baru lagi astafalmesfes betul.


Hari ni aku taktau kenapa tiba tiba rajin nak buat entry pasal tips menghadapi peperiksaan. Kepala hotak aku kan, dah la baru nak masuk sem. Tiba tiba sawan ke apa nak buat tips menghadapi peperiksaan. Spoil mood betul. Okay sebenarnya tips ni bukan boleh pakai time exam je, tapi alang alang baru masuk sem, mesti semua orang ada azam baru nak improve CGPA dan dapat better result sem ni kan? Maka, jom lah try apply. InsyaAllah berkesan.


1) Study constant. Jangan nak belagak otak kau boleh tangkap 13 chapter dalam masa 3 hari iaitu waktu study week. Maka, setiap kali bila ada kuiz dan test, ambik lah peluang tu untuk belajar dan buat notes. BUKAN NOTES UNTUK TIRU LA SHETON. Notes untuk senang kau refer bila time final, tak payah menggelabah dah kau ulang 14 kali buat notes bila final, sebab time test kau dah siap siap belajar. Study smart, ah kamonnn.


2) Kepala hotak kita memerlukan input dan output. Bukan input je. Otak kita takkan function kalau asyik baca je tapi kita takde effort untuk keluarkan balik apa yang kita baca. Macam taik hidung, kalau di simpan lama lama tanpa di korek pasti hidung rasa lemas kan? Otak juga begitu. Jadi, apa la salah nya kau gerakkan jari telunjuk kau untuk korek je hidung tu. Dan apa la salahnya kau gerakkan sikit kaki dan tangan kau pergi cari past year dan buat latihan supaya ingatan nenek (seperti aku) dapat di tajamkan. Walllla.


3) Tumpuan dalam kelas penting HAHAHAHA sumpah yang ni aku payah sikit. Aku taktau kenapa dalam kelas aku kuat berangan. Hari hari niat pergi kelas nak tumpu, tapi last last mula lah datang berangan nak naik kapal cruise dengan Fayed Kamil ceh weh geli gila. Jangan ikut perangai aku dan percayalah, tumpuan dalam kelas adalah ibu kecemerlangan ewohhhhhh.


4) JANGAN KEDEKUT ILMU ITU YANG PENTING.


5) Baca Yassin setiap hari selepas maghrib, insyaAllah hati akan tenang bila nak jawab peperiksaan dan Allah permudahkan jalan kita.


6) Kalau rajin, buat solat Duha untuk mohon rezeki dari Allah, mintak di terangkan hati. Cara melaksanakan Duha. Doa solat Duha ;


“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu . Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”



7) Solat dan doa ye kanak kanak. Kalau kita tak ingat Tuhan, masa kan Tuhan nak ingat kita :)


8) Jaga pemakanan. Makan ikan dan tempe banyak banyak. Bagus untuk otak.


9) Ok tu je la kot.

10 ) Akhir sekali, selamat maju jaya ke semester baru kawan kawan. Semoga semester ni lebih baik dari semester akan datang. Amin. Dan tadi before aku buat post ni, aku pun bukak la balik folder Seri Iskandar sebab nak ambik mood balik masuk sem baru kan. Kena ada mood weh kalau tak, harem aku nak balik.