10 minit yang indah, dan 10 minit yang seksa.






Aku baru balik dari KL. Jumpa dengan kawan baik ni yang baru balik dari Egypt. Pantang lepak duduk kat meja, dia bukak cerita macam mana keadaan kat sana. Dia cerita saat saat cemas lalu sebelah kereta kebal, saat berebut beli bawang kat kedai time darurat, time betapa la penduduk kat sana kesian gila kena tindas. Kau bayangkan la, degree holder, dapat gaji 500 je bai? Ape benda kau nak makan? Kau convert duet Malaysia, 400. Budak sekolah takat PMR pun mengelajat taknak kerja gaji 400. Semua nak up-up beribu riban.


Satu benda yang buat aku berfikir dalam dalam, sampai kadang kadang termenyanyi lagu Safura, Sedalam mana cintamu. Kawan aku cakap macam ni, simple but nice, dia punya menusuk bukan main menikam nikam hati mak nak.


"Na, kau tau tak lelaki kat sane, semua dah ready nak mati syahid. Semua kecik-kecik dah kenal peralatan nak perang. Kalau ada kereta kebal lalu, dorang rilek je duduk depan kereta kebal tak berganjak. Dorang kat sana memang tak kesah mati langsung."


Nampak? Nampak tak di situ? Remaja remaja kat Malaysia skang apa macam bro? Ready ke tak tah nak mati syahid? Dah la weh jangan tanya orang, kau pergi tengok cermin, tanya diri sendiri tengok. Adakah hati kau betul betul ada kat Tuhan dan sanggup mati untuk Dia, atau still cintakan dunia?


Kat sini semua boleh belajar senang lenang, kat sana dorang fight untuk belajar. Tengah tengah belajar gentle tiba tiba bom meletup. Kira bunyi bom tu dah serupa macam siaran HOT FM am krew dah kat telinga. Kalau tanya remaja kat Malaysia, mesti semua jadi terpinga pinga.


Perang saraf dari yahudi menjadi betul. Semua sekarang jadi 'takutkan mati, cintakan dunia.'






Kalau kau boleh duduk mengadap news feed facebook tunggu update berjam-jam, takkan la video 10 minit ni pon kau mengelabah tekan x. Kalau boleh 24jam kat timeline twitter, a kamon la, pinjam la sket 10 minit kau tengok video ni.


***


Aku dah taip entry ni dah habes dalam 10 minit, dan aku tak pasti di negara-negara sana, 10 minit yang berlalu ni, betapa mereka bertungkus lumus sedang pertahankan diri dan agama.






5 comments:

aTiKa aTeRkaH said...

nice entry...mantap tepat dan padat...meh aku bagi kau 10 minit aku..

ekyn ashikin said...

aku dengar cerita tasha kan hanna, memang woah orang sane.. aku respek.. tapi satu jer aku tak puas hati ni, asal aku tak jumpa kau.. memang siot jer

zarifahmr said...

isk isk isk

nizamsani said...

menarik.

Fatul Akrul Ramli said...

hana, cuba la masuk utp. tgk perangai egyptians yang sebenar macam mana. :)

Search This Blog