Friday, April 15, 2011

Bapak.





Bila tengok muka bapak kau tidur ni, dia ada satu perasaan mengalir pelan pelan dalam jiwa. Nak kata jiwang, tak berapa jiwang. Nak kata sayu, tak menangis pun.


Cuma ada sikit rasa sejuk hati melihat bapak kau berehat dengan tenang bila dia habis kerja, dan masa tu kau mulalah berdoa mintak Tuhan murahkan rezeki kau supaya satu hari nanti bapak kau boleh hari hari berehat macam tu pagi petang malam, tak perlu kerja lagi untuk kau.


Masa tu, tiba masa untuk bekerja untuk bapak kau. Dan balas semua jasa dia hantar kau pergi sekolah, bagi kau duit belanja, hantar kau pergi klinik bila kau sakit, dan beli lauk kegemaran kau bila dia tau kau nak balik dari asrama atau kolej.



Dah berjaya nanti, balas la jasa bapak kau puas puas, dan bagi dia berehat puas puas, macam dia berehat hari ni. Tau?


13 comments:

nanad said...

i nangis kot baca post ni... ="((

ptg td i tgh buat cupcakes. tgh2 dok pukul butter ng gula ni, time na letak telur tibe2 teringat susu yg aritu beli my mum da minum aritu. lupe sgt2 na bli susu. so i time tu da la tgh comot2 ni pun pg la lari kt my dad yg time tu ade kt luar rumah tgh panjat pokok tgk buah pelam die. mintak tolong my dad belikan susu kt kedai dkt2 area rumah tu. die sanggup tinggal keje die tu semata2 na tlg belikan susu tu utk i. instantly kot? time tu terdetik kt hati ni, npk betapa sygnya die kt i smp i mintak tlg die sggp tinggal keje die n tlg i. terharu sgt2 time tu. time tu jugak i rasa bertuahnya ada ayah mcm tu.

tp kite ni manusia biasa la kdg2 tu terlupa. kdg2 bile ayah mintak tlg sikit mesti na ckp "sekejap" instead of terus buat. ya Allah, byknya khilaf i kt diorg. sedih sgt bile fikir. pdhl diorg ta prnh pun berkira na bg kite senang.

sorry teremo kt post u ni tp siyes benda ni bley relate kt ape yg i rasa petang td. i thank Allah for giving me the chance to experience this greatest gift, my Parents' love. insyaAllah i will try to be a better daughter. na sangat balas jasa diorg. na sgt bg diorg kesenangan hidup.. i harap i bley bg smua tu kt diorg satu hari nanti. =))

hannamaruku said...

Yaallah. I pulak ngs baca comment u :'(

hannamaruku said...

Anyway, nak tmbh. I rasa sume bapak adalah mcmtu. Klw tgk dorg dr luaran,cool je. Tak nmpk mcm dorg care pun. Tp tgk la ape benda yg kita nk, kita xtau pun sebenrnya dorang usaha untk dptkan kt kita. :(

Cheritera Chenta said...

sobs..sobs..sobs..

siyes sedey nii..huhu

yep..skg sedang bkja tuk dorang

hope dorang bahagia bl tgk chenta dah ada kja...huhu

.linalinot. said...

terbaek lahh! suka tol ngn cik hana nye style. rse sedih lak bace.

nyna said...

aaaa kau tau tak kau tau aku nak menangis baca sebab semalam kol rumah ayah aku tak larat sakit tau tak rse mcm nak sambung menangis mcm semalam :'(

six.september said...

ok. sedih.

rafiq said...

semua nangis ni apehal.

tapi memang like lah post kau kali ni. rasa nak like lagi 1000x.

Ainee Cumi said...

Tau!!!!! Tu impian Aini.

P/S: Asal kak hana kejam sgt buat aini sebak lepas aini baru je habis exam MUET ni haaa??T_____T

Ainee Cumi said...

Nak tambah lagi komen, Aini baca komen kak nanad ni, perghh lagi ahh emo siott.. T_______T

zarifahmr said...

bila tengok bapak bikpah yang uzur, solat pun hanya mampu berdiri rakaat pertama then duduk, tapi masih gagah nak bercucuk tanam buat kerja itu ini rasa macam ;'(( ya Allah....bagi aku peluang sebelum dia pergi...


:'((((

hannamaruku said...

@ Cheritera Chenta
yes chayok2!

@linalinot
haha style kebenda. ;p


@ nyna
alaaaa nak nanges je? cube nanges btol2?

@ six.september
hehe.


@ rafiq
apahal ade 26 je like. cube kau like 1000 kali tengok.


@ Ainee Cumi
kannnnn nanad ni dok buat tacingg :(

@ zarifahmr
insyaAllah. doa2 mintak dia panjang umur :)

Fatul Akrul Ramli said...

ayah i dah tak ada. :'(