Friday, April 8, 2011

Ting tang ting tang. Alexander.




Kau tau tak sekarang ni aku ada hobi baru pada masa lapang? Mesti la hobi baru pada masa lapang, takkan la hobi baru pada masa busy tengah kerja? Kalau masa busy pun nak cari hobi, itu nama dia bukan masa lapang, dia jadi meh sini bos nak bagi kau lempang. Okay serious punya tak lawak, boleh kau proceed kepada isi seterusnya?



Aku tak tau la di sebabkan oleh faktor umur atau telah terjadi self development dalam diri, tapi setiap kali aku cuti, aku akan bukak internet dan google resipi. RESIPI kau tahu? Aku mana ada weekend pergi keluar mana mana dah sekarang. Dia jadi takde nafsu nak berhibur dah. Bangun pagi, cari bapak aku dulu lepas tu tanya, ABAH ADA BELI PAPER? Lepas ambik tau hal dunia sekilo dua, aku masuk dapur dan start enjen. Lepas tu kepala hotak aku yang berjambul ni kemaen pelupa, makne setiap kali nak masak, laptop mesti ada kat atas meja makan dapur. Lepas masuk satu bahan, tgk resipi balik, lepas tu masuk bahan, lepas tu tengok resipi balik. Lepas tengok resipi, usha facebook jap. Kemaen dedikasi lagi kau eh dengan facebook. Habis tangan belemuih kena kat laptop dengan keyboard. Patut la malam-malam aku rasa laptop aku ada bau ketiak ayam. Kadang kadang bau mulut ikan pun ada.



Dulu aku mati mati ingat aku tak reti masak langsung. Tapi kan sebena, mana ada satu orang dalam dunia ni tak reti masak. Maka lelaki, kalau kau nak kahwin, lepas tu bakal bini kau dah siap pesan, SORRY B, AYANG CAKAP AWAL AWAL EH AYANG TAK RETI MASAK. Ha itu nama dia penipu besar. Sebab tu nama dia bukan tak reti masak, TAPI MALAS NAK BELAJAR MASAK.







Cos nak buat ciken cop skali dengan mashed potato dengan coeslow untuk 7 orang makan adalah dalam 20 rengget. Kalau kau makan kat kedai, satu pinggan dah kena bantai 12 rengget. Kau tak rasa untung ke woi bila kau masak sendiri sebab cos dah komfom-komfom paw duet parents kau kehkehkeh lepas tu sambil masak, boleh kau besenam tangan ting tang ting tang alaxender.


Dan perempuan ni kan untung gila tau kalau kau pegi dapur lepas tu masakkan untuk keluarga kau. Aku pernah baca dalam satu buku, WANITA YANG BERPELUH TERKENA BAHANG API KETIKA MEMASAK UNTUK KELUARGANYA AKAN DI BEBASKAN DARIPADA API NERAKA. So ape benda ada hal kalau kau lepak dapur sejam dua, masak untuk mak bapak kau. Sekali sekala bagi bapak kau rasa kau masak lepas tu pulak bapak kau tambah nasik 17 kali, gila sumpah puas hati rasa macam penat lelah bapak kau cari duet untuk kau macam terbayar la sikit dari kau paham tak.

**

Tapi, tak adil lah kalau selalu harap perempuan je reti masak. Lelaki pun sebena kena ada sikit-sikit skill nak masak. Habis tu nanti kalau bini kau tengah mengandung lepas tu takkan la dia dengan perut teboyot boyot macam tu nak masak untuk kau. Tambah tambah pulak kau jenis gedik tak suka makan kat luar. Consider la sikit. Jangan la jadi pesen pembuli woi. Lagipon aku rasa kadang-kadang dalam perkahwinan, suami pun mesti kena sekali dua masakkan untuk isteri yedok? Wah gitu tiba tiba jadi fasilitator kursus kahwin pun okay jugok.




13 comments:

Nurul Huda Rahim said...

amboi. nak mencari calon suami thru blog lettew. kah kah kah.

zidEL zhafiz said...

ape nie..ting tang2 jer lebih..mane cara2 masaknya??..gewam tau..!!
hadeh.. =P

kullestFAFA said...

okaylah. saye berase insaf membaca yg ini. hehe.

.linalinot. said...

comel sgt entry ni. sweet gitu.

aisya sakaria said...

kroik kroik kroikk. makkkk dah laparrrrrr!!!

hannamaruku said...

@huda cacat
nomnomnomonomnomonom

@zidel
gila apa nak cara masak kena bayar

@kullestfafa
kehkeh

@linalinot
hihi awok ni entry previous pn awok kate comel

@aisya
*reply komen sambil menyuap nasik ke mulut aisya sakaria

ishiko said...

haaa... saya jadi mls nk masak skrg sbb, kalo adk2 sy kt uni tu cuty gk, dyeorg plk yg rajin msk... kalo dlu dyeorg gheti mkn je.. skg say plk tukang makan je.. aci x mcm uh

.hasina. said...

belajar masak sebenarnya best :)

bile ade yg mkn ape yg kite masak
pastu licin. mesti hati berbunga2 kan? :PP

zarifahmr said...

haha ingat bikpah sorang je duk ketung ketang. skang ni duk gelabah nak belajar baked kek tu kek ni. nanti bikpah datang sana hana masak sesedap keh omomomomm

hannamaruku said...

@ishiko
takpe, kite kan kakak!

@hasina
yup!+100000

@bikpah
boleh sajaaaa. bile nye nak dtg :)

Salfiza said...

wah,matangnye hana!hihi

sherah said...

hahaha first time aku singgah blog ni terus link kat blog aku dah XD haha

aku before ni takde mase nk belaja dgn mak aku.tp skang lepas dah habis blaja and nk tugu grad.yes cooking is also hobi masa lapang aku gak der haha sep sikit XD

aku google resepi gak do.ko google katne resepi2 best share le sikit ngn aku XD

cam loser gila umur dah 22 masak tak reti2 waah malu den!

hannamaruku said...

@salfiza
aik? mane ade matang. budak2 lagi haha

@sherah
hahaha aku salu google je pastu kang kua la resipi dari myresipi. seyes weh myresipi adalah FTW! cakap je kau nak masak ape kat situ sume ade. pastu siap like lagi page tu kat fb. kang ade resipi baru, aku try. haha.