f

Thursday, May 19, 2011

Kisah sedih aku.






Sejak hidup sebagai penganggur ni, kat rumah tugas aku yang paling CORE adalah kemas dapur lepas masak dan semua yang berkaitan dengan kain. Basuh kain, sidai kain, angkat kain, lipat kain. Lepas tu duduk depan laptop, pegi google resipi dengan makanan sedap sedap, reblog kat tumblr. Telan air liur, tahu? Dan aku taktau apa sebab musabab lain yang menyebabkan aku sekarang kuat makan gila. Macam sebelum ni kalau makan kat mana mana, aku tak pernah habis. Kalau pegi breakfast dengan family aku, aku selalu order roti canai lepas tu makan satu carik, aku pass baton kat bapak aku. Kadang kadang tukar mood makan nasik lemak, confirm aku makan timun dengan telur je lepas tu nasik 4 5 butir, aku pass baton lagi kat bapak aku.



Tapi kini tidak lagi.


Licin, tahu.


Licin, tahu.



Ini boleh di katakan sebagai sindrom, semakin kau tak bekerja, semakin kau menyusahkan mak bapak dengan banyak gila kau makan. Kadang kadang heaven jugak rasa dia sebab pagi pagi mak masuk bilik ALONG ADA DUET TAK? NAH ABAH BAGI. Ha todia. Itu la baru di namakan bangun pagi pagi murah rezeki. Kalau macam ni punya senang, memang sampai umur 400 tahun pun aku nak hidup macam ni. Tapi nasib baik kepala hotak masih function lagi. Ada sikit sikit la aku cari kerja sana sini. Sebab sedar diri, takkan mak bapak nak tanggung hari hari? Nyeh nyeh jadi pantun pulak.



Okay, tukar cerita lain. Semalam aku hantar bekal kat adik aku. Boleh pulak kecik kecik dia jadi mak enon lupa bawak bekal. Dah siap packaging dalam plastik comel comel lepas tu lupa nak bawak. Maka mak sub tugas kat aku suruh hantar pergi sekolah. Time aku jalan jalan tengah cari kelas, ada sorang cikgu ni tegur, AKAK CARI ANAK KE?



Nehipyarkarega betei. Terasa nak azan kat telinga dia. Terguris hati aku. Ada ke cari anak? Dah la panggil aku akak? Cari anak pulak? Tu takpe lagi. Tengah jalan jalan, aku tanya sorang budak, kelas 3 Zamrud kat mana? Dia jawab jawapan cute punya, OH KELAS DIA KAT DEPAN TU MAKCIK.



Eh ni sebab lagi menganggur, lagi muka macam makcik ke apa? Bagi aku kerja sekarang!





 
Norhana Rosmida