f

Thursday, June 2, 2011

5 benda penting tentang pergi interview yang kau wajib tahu.




Jadi, haritu aku dah buat entry pasal 5 benda penting kena ada dalam resume kau, kan? Hari ni kita akan melangkah lagi setapak ke peringkat seterusnya bagi menjamin mendapat kerja yang baik dan di sayangi bakal employer kita, drum roll please.



1) Tolong bawak pen.



Benda ni memang dah banyak gila jadi. Bila nak pergi interview tak reti nak bawak pen? Kalau pen tu jenis 500kg berat nak mampus tu aku boleh terima lagi kau taknak bawak, ni kecik cenonet sebatang tu je pon. Perfume 2kilo boleh pulak kau bawak letak dalam handbag siap kalau boleh spray febreze pun kau bawak sekali kahkah. Bila nak attend interview, pen tu la yang paling core, tahu? Sebab kau nak kena isi application form kuiz personaliti kuiz IQ kuiz perlancongan apa semua company tu bagi. Maka bila kau mintak kat bakal employer kau pen, memang sungguh tak gentleman nampak sangat kau tak ready nak pergi interview. Cuba kau tunjuk semangat sikit bawak pen satu bekas pelbagai warna ha tu baru betul betul ngam. Terus orang nak ambik kau kerja jadi Executive Pen sebab keminatan kau kepada pen yang begitu jitu.




2) Pakaian mesti formal dan bukan berwarna warni.

Aku tau la kau tu blogger fashionista dan kau ada 455033895334 follower yang meminati gaya dan pesyen kau setiap hari. Tapi bila kau pergi interview, tak perlu kau nak inform kepada semua orang yang kau adalah fashionista dan tak perlu lah kau nak memakai reben atau pun belon di atas shawl kau kelak di gelakkan saja oleh bakal employer. Juga tak payah la kau nak pakai shawl perisa pelangi, perisa polka dot atau yang berwarna terlalu happening bagi menunjukkan personaliti kau yang happy go lucky tu. This is your future matter. Bukan pertunjukan fashion matter. Elok kalau kau pakai kemeja dan shawl colour plain. Nak lebih aum pakai la blazer yedak. Kalau interview dengan govern,baju kurung pun okay. Dress code untuk laki macam tak payah explain pun takpe, mesti lah pakai kemeja tie, slack dan high heels kasut kulit.




3) Jangan burukkan previous employer / company

Masa kau masuk interview, panel akan tanya kau, kenapa kau nak quit dari company kau sekarang atau yang lepas. Dulu masa aku intern dan aku ikut HR Officer interview orang, ada budak yang jawab SEBAB TAK TAHAN PRESSURE. JANGAN CAKAP KAU TAK TAHAN PRESSURE atau alasan alasan macam MANAGEMENT COMPANY TU TERUK, TAK NGAM DENGAN PEKERJA LAIN and so forth. Sebab nanti panel akan question balik kat kau, KALAU TAK TAHAN PRESSURE, NANTI YOU KERJA KAT COMPANY NI, LEPAS TU YOU KENA PRESSURE SIKIT, TAKKAN YOU NAK BERENTI JUGAK? Pendek kata, jangan jawab benda benda yang akan makan diri kau balik. Sebaliknya jawab je SEBAB SAYA NAK CARI EXPERIENCE LAIN YANG LAGI SESUAI DENGAN QUALIFICATION SAYA, SEBAB SAYA NAK BEKERJA TEMPAT YANG LAGI DEKAT DENGAN RUMAH SAYA dan pandai pandai la kau gebang. Janji jangan libatkan keburukan company yang kau kerja.




4) Tell us something about yourself.

Ni pun satu soalan stended panel akan tanya kau. Kebanyakan orang akan terus gelodak nak bagitau pasal nama adik beradik la, nama kawan musuh la, kawan istimewa, kawan akrab, kawan biasa, kenangan manis bersama ibu bapa. Okay sebenarnya, jawapan yang paling bagus bila panel tanya pasal diri kau adalah BAGI TAU NAMA PENUH, NAMA PANGGILAN, UMUR, ASAL, BACHELOR/DIPLOMA DARI MANA, DAN PENGALAMAN KAU BEKERJA. Faham?





5) Anything you want to ask about this company?


Ada jugak haritu, sorang kawan aku dapat jadi panel kat company dia intern, lepas tu ada sorang interivewee ni pergi mintak number telepon dia. Bukan main gatai lagi abang tu tau. Haha. Ini bukan satu soalan yang patut di tanya kalau panel tu suruh kau tanya soalan pasal company tu. Selalu nya kalau macam ni, tanya pasal kebajikan kau bila kau dapat kerja dengan company tu nanti macam LEAVE KAU, MEDICAL, ALLOWANCE, PROBATION PERIOD DAN SALARY INCREMENT AFTER PROBATION, KALAU ADA MILAGE CLAIM TANYA BERAPA PER KILOMETER, WORKING HOURS, DRESSING CODE, oh jangan selfish sangat asyik tanya pasal kebajikan kau, tanya la sekali pasal apa job description dan things yang kau kena buat kalau dapat kerja tu nanti dannn errrr tu je la kot, ke kau pergi cari sendiri la soalan lain atau kalau kau dah taktau nak tanya ape sangat, kau tanya la pasal siapa juara mentor musim ke 5 tahun ini.




Oh dan lagi satu point tetinggal, hafal dan google pasal background company dan activities, products yang diorang buat jugak.



**


Milimilo share video ni kat aku tadi, dan ia adalah superAWESOME dan kelakar gila.




11 comments:

nyna said...

terima kasih kakak hana
aku paling suka point kedua best mcm mana ntah haha

meaw said...

heeeee,measeh-measeh...semalam meaw pon baru buat tips interview,tapi bab questions jela ^__^

Deya Zanial said...

hanna dah boleh jadi lecturer bis. comm. same je point tu ;D

Cik Miza said...

thanx hana.. really berguna nih! aku bookmark this page.

hannamaruku said...

@nyna
Alamak. Lupe kau akak fashionista dowh? Haha :p

@meaw
Kehkeh. Haa soalan2 tym tebiew pn kne predict yedak.

@deya
Akak pun tingin jd lecturer dek. Jadi dh ade bakat la eh? Haha


@miza
Hehe no problem babe :)

rafiq said...

aku suka la point no 5.
tambah sikit, tanya la sekali, " apa peluang saya untuk diambil bekerja."

pastu mesti dia akan jawab, "nanti kita akan bincang dulu." okay cukup. nampak macam sangat berminat sikit lah.

eh
sape juara mentor musim ke lima?

hannamaruku said...

Laa takkan kau tak tau? Juara mentor musim kelima kan siti nurhaliza.

Ezzedin Al-Qassam's said...

good tips...Komen kat sini!

fyra said...

wahhhh berguna ni !
thaks yea :)

nelly said...

persediaan nelly untuk interview akan datang ..tq !

hazirah kasimon said...

hahahhaah :D lawak gile vdeo ney..neway vdeo ni ilangkan nebes sye haa...wakakaka

 
Norhana Rosmida