Thiz isz makinged me criess






Puisi Zahiril Adzim untuk Shera Ayob ;




“Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.

Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.

Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,

Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,

Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,

Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,

Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,

Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.

Isteriku, Selamat datang ke hidupku,

Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,

Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.

Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.

Selamat menjadi separuh dari aku.”



*LAP AIR MATA*
Biasalah. I kan over.







Perasaan sekali dalam sebulan








Semalam aku balik awal. Bukanlah balik awal yang tiba tiba tak habis lagi jam kerja terus balik. Maksud aku, janggal bagi seorang exec balik tepat tepat 9 jam. Sebab kami di arahkan untuk balik sejam atau 2 jam lambat setiap hari bagi mengcover bilangan pekerja yang tak cukup dan supaya tak perlu membagi OT kepada staff biasa.



Walaupun semalam customer ramai, lepas tu terang terang division head aku ada depan mata, berbekalkan tubuh kurus kering ini, maka aku telah berjaya menyelit nyelit di celah counter cashier dan berjaya mencabut diri sampai la keluar. AH-HA. *Tunjuk tanda bagus kepada pembaca* Eh maksalahnya ada ke pembaca ahak.


Kalau harini pergi kerja lepas tu tiba tiba kena tanya kenapa balik awal semalam, aku cakap je


SORRY MADAM. SEMALAM SAYA TERCIRIT DALAM SELUAR MAKA TERPAKSA LAH BALIK AWAL.


**

First time rasa berkobar kobar nak pergi kerja. Maklumlah. Gaji dah masuk.







Ramalan hidup untuk harini






Aku syak, sesetengah orang yang hidup dalam dunia ni tersalah info pasal kegunaan diri dia. Diri dia yang sebenarnya duduk dalam kelompok orang ramai, yang sebenarnya dia hidup kena fikir perasaan orang lain, tapi dia hanya fikir perasaan sendiri. Inilah dia kategori orang jual ikan. Yang maha pembusuk hati. Yang rasa macam gatal gatal ubun kepala bila tengok orang senang. Yang rasa macam bontot tak boleh nak duduk setempat bila tengok orang girang. Maklum lah sijil PHD tinggi sangat dalam diri. Betul lah tu, pangkat tinggi tinggi pun kadang kadang boleh mental. Patut orang macam ni kena bagi makan mentol banyak banyak bagi tecekik. Baru sedar diri, yang dia bukannya tinggi mana pun macam Tuhan yang nak semua orang sujud kat dia.



Apa lah boleh buat dengan orang macam ni? Nak di sayang, memang tak dapat. Rasa macam lagi nak lempang ada la. I mean, kita hati manusia normal yang kalau jenis tak gosok gigi seminggu, gigi akan berkarat kan? Masakan tak pernah ada perasaan marah. Masakan boleh jadi rilek buat muka kucing tengah tidur kalau berdepan dengan orang orang gila kuasa, tak sedar diri macam ni. Gosok gigi hari hari, tapi mulut masih berbau. Pakai ubat gigi jenis takde klorin, tu yang bila bercakap, baik macam mana pun ayat tu dia jadi berbau.



Aku ni bukan apa. Tak suka pun nak marah marah. Hari hari aku duduk dalam bilik pandang dinding, mintak Tuhan jadikan aku perempuan bersyukur. Bersyukur dari segi menghargai orang sekeliling walaupun kau tau yang di sekeliling kau penuh dengan manusia bila depan kau dia buat muka comel macam sailormoon, bila kat belakang, dia pegi kembangkan hidung tunjuk jari tengah kat kau. Apa punya turr?



Lagipun kalau marah marah selalu ni, kalau kau hari hari tak happy ni, kalau kau hari hari kerja menyumpah orang ni, sel sel kanser dalam badan kau tunggu hari je nak bukak rumah baru dalam badan. Hari hari dia asyik tanya kau, HAI BODY OWNER. MARAH LA LAGI. HERDIK LA LAGI. BENCI LA LAGI. AKU SUKA. AKU TAK SABAR NAK JADI LAGI BESAR DALAM BADAN KAU. WE WANT MORE WE WANT MORE!



Ini cerita benar. Sebab tu la orang yang happy go lucky ni lambat mati sebenarnya.







Cuba teka ini apa










Cuba teka. Gambar gambar kat atas ni adalah pintu untuk apa?

**


Pintu pejabat? SALAH!

Pintu bilik? SALAH!

Pintu Doraemon? LAGI SALAH!

Pintu hati? DIAM!


**


Jawapan dia,
Pintu untuk toilet kat tempat kerja aku.
SUMPAH!


Apa motif HR pergi letak signboard kamar-kamar ni pun aku taktau. Mula mula aku masuk toilet ni, ingat kan kat dalam dia siap ada katil kamar ruang aroma therapy apa semua.


Tengok tengok ada jamban dan paip je.
Ceh.










HOI






Kau tau tak apa perasaan dia bila customer panggil kau HOI! lepas tu kau datang kat customer tu dan cakap, NAMA SAYA BUKAN HOI EH.


Kau tau perasaan dia macam mana?
Puas hati, tahu.







Bapak II






Nak buat macam mana. Hidup nak cari makan. Tambah tambah bila line retail, gila apa weekend nak cuti? Tambah tambah aku kena dekat front line. Hari hari mengadap customer pun naik muak pun ada. Lagi lagi kalau customer yang style hentam tempat kerja kau, tapi tiba tiba muka kau yang kena maki BULLSHIT. Eh memang bullshit je yang terhinggap dalam kepala hotak bejambul aku sekarang sebab kelmarin baru dapat kena maki bullshit dengan customer. Maksalah dia sekarang, kalau nak maki tempat kerja aku, pergi la cari dinding ke, lantai ke, nah maki la puas puas. Ni nak mengamok dengan tempat kerja aku, muka aku yang dapat maki? Tahniah.



Weekend adalah wajib bagi aku kena buat closing untuk sehari, kerja 12pm - 12am. Apa? Terkejut? Podah. Padahal kau tak tekejut pun kan? Aku yang acah acah saspen kat sini tiba tiba nak bagi orang tekejut sebab weekend aku kena kerja 12 jam siap balik pukul 12 tengah malam ni ha. Sape nak jawab? Okay jawapan dia, bapak aku yang jawab.



Macam mana aku nak jelaskan di sini? Betapa sweetnya bapak aku bila setiap kali aku kena balik sampai closing, maka beliau akan message aku siap siap pukul 11.30pm ABAH TUNGGU KAT TRAFFIC LIGHT, OKAY.



Dan balik je aku pukul 12malam, ada bapak aku yang paling comel ni ikut aku dari belakang yang mana beliau bertindak selaku pengawas takot takot ada perompak ketuk cermin kereta aku dan mintak duit kat aku, tapi padan muka perompak tu sebab aku mana pernah bawak duit pergi kerja sebab aku hari hari bawak bekal kah kah okay diam.



Soalan trivia. Berapa markah kecomelan yang aku boleh bagi kat bapak aku sekarang?



Nah, Infiniti.
Sampai bila pun takkan dapat bapak macam ni.







Hal-hal sembahyang - Disampaikan oleh seorang cina.






Hari ni aku pergi training, dan trainer dia cina. Training gila punya awesome best bro. Nampak sangat harini aku good mood sebab tak kena masuk floor, maka tiba tiba terus ternaik selera makan. Tengok makanan dia punya stim lain macam betul. Aku syak harini aku dah makan 5 kali dari pagi tadi. Harap harap la lepas ni timbang berat badan, berat naik dari 42kg ke 120kg.



Memang tak pernah silap lah macam ni, God is the bestest friend I couldnt ask for more. Sebab Dia memang tau aku sekarang dalam mood give up, maka Dia hantar Mr Douglas kepada kami semua dan bagi training yang betul betul brain washed sampai aku rasa macam terus nak jadi positif sampai bila bila. Kalau staff marah marah pun aku rasa nak senyum lebar, staff kentut depan muka pun boleh bagi flying kiss lagi kat dia.


And the best thing yang aku dapat harini dari Mr Douglas bila dia cerita pasal sembahyang, prayers.


" Saya percaya, setiap orang tak kira apa agama pun mesti sembahyang. Sebab bila sembahyang, you akan dapat the positive charge dalam diri you. Tak kira la you Islam ke, Buddhist ke, Hindu or even Christian. Pergi lah sembahyang. Eh saya memang benci lah tengok orang yang tak pergi sembahyang ni. Come on la, 10 minit je you sembahyang 5 waktu sehari, susah sangat ke nak buat?"


Cina cakap macam tu woi. Malu sikit.





Barang kita yang hilang.








Aku taktau apa yang salah dengan bulan ni. Banyak sangat benda yang 'makan' duit aku. Yang tu tak kena yang ni tak kena, semua pakai duit. Tapi bila fikir balik, mungkin takde rezeki. Banyak tu je rezeki Tuhan nak bagi aku bulan ni. Lagipun kalau duit simpanan kau ada 4 juta dalam bank pun tu belum tentu hak mutlak kau. Walau kau simpan duit kau dalam peti besi 4kilo pun, belum tentu weh tu kau punya lagi.


Sebab semua benda yang kau ada dalam dunia ni bukan kau punya. Semua nikmat kau ada dalam dunia ni lagi lah bukan kau punya. Dia milik Allah. Bila bila masa Dia boleh tarik balik. Keluarga kau, kekasih kau, duit kau, kereta kau, rumah kau? Anytime Tuhan boleh tarik. Ramai orang tak ingat kot, kita hidup ni, semua pinjaman.



Kecuali bila kau keluarkan duit kau untuk sedekah dan buat amal jariah. Yang tu baru duit kau. Jadi cuba calculation balik, dah berapa dah duit sebenar kau dalam tempoh setahun ni? Silap silap tak ada langsung kau buat sedekah, maknanya sungguh miskin rupanya kau ya. Satu sen pun sebenarnya kau tak layak untuk punya.



" Allah beri, Allah tarik kembali. Allah beri kita harta, Allah juga menariknya kembali. Bukankah itu adat orang meminjam? Kita hanya meminjam harta daripada Allah. Dan jikapun kita katakan kita pemegang amanah Allah, maka sifat orang yang memegang amanah ialah suatu masa dia terpaksa memulangkan semula semua amanah kepada sang empunya. Ketahuilah, hidup kita, mati kita, semua yang kita miliki, adalah milik Allah. Maka jika itu yang kita yakini, apabila kita kehilangan sesuatu, apakah kita akan bersedih? Tidak. Kita tidak akan sedih.


Ada orang kehilangan harta benda - 1000 nilainya, 2000, 3000, 4000 hatta 1000000 hatta berapa pun, kalau kita yakin bahawa itu milik Allah dan sudah tiba masanya untuk kembali kepada Allah, mengapa harus berdukacita? " - Dr Badrul Amin Bahron



Laaa tahzan. Jangan bersedih.








Macam mana nak sorok muka time menangis?






Taklah kali ni bukan post nak mengeluh ke apa. Cuma aku ni taktau la, bila aku menangis, aku memang tak boleh nak stop mata EH TAKMO NANGES EH TAKMO TAKMO. Lagi suruh tak nangis, lagi aku nangis. Tambah tambah bila orang tegur, Eh hanaaaa kau nangis ke?


Nak buat macam mana, manager tempat kerja garang. Aku jenis mak enon tak boleh control perasaan, lari pegi surau lepas tu sambil sembahyang sambil nangis. Apoda. Lepas tu konon boleh control muka, basuh muka banyak banyak dengan air, tapi bila masuk kerja balik dia akan turned out jadi pucat gila muka aku. Jadi macam mana nak sorok muka time nangis?


Habis masuk department sumorang tengok muka aku nangis. Macam mana nak jadi Kak Long kawasan ni? Kena marah dengan manager pun nangis. Geli tau.







Bagi can nak merniaga.








Hai.

Malas nak sembang banyak, cerita dia begini. Aku nak jual camera aku Nikon D3000. Tujuan jual adalah aku nak beli Nikon D3100. Camera tak pernah jatuh, badan tegap, masih dara, comel macam tuan dia, berwarna hitam dan manja.


Apa lagi nak, semua ada : body + kit lens + tripod + memory card 8gb + beg + filter



Harga boleh di bawak bebincang secara damai ataupun gaduh. Nah email aku kat hannamaruku@gmail.com







Jodoh.








Kau pernah jadi tak bila kau cakap taknak, tapi at the end of the day, kau dapat apa yang kau taknak tu?


Sebab tu la bila bercakap, kena jaga mulut kau betul betul. Takut telepas cakap, takut terjadinya riak, last last kau memang dapat balik apa yang kau ludah. Sembam kena balik ludah kat muka kau, rasa dia macam tahi, bukan.


Bukan apa, bila perempuan sama perempuan borak, mesti akan tersembang pasal bermadu. Sama ada jadi isteri kedua atau di madukan. Majoriti mesti cakap TAKNAK. TAKNAK AMBIK LAKI ORANG. TAKNAK DI MADUKAN. I mean, memang lah. Semua orang mesti ada perasaan macam tu. Tapi still, kita semua manusia, lawan dengan Tuhan. Mana lagi besar? Sedangkan kita nak reka satu kereta pun makan masa 40 tahun, Tuhan cakap Kun Fayakun, syurga dah jadi sekelip mata.



Aku tak cakap aku nak bermadu ke apa. Cuma bila cakap pasal benda benda perasaan ni, aku jadi takut. Cuma bila cakap pasal kesetiaan ni, aku jadi takut. Kau boleh janji semua benda dengan pasangan kau macam macam harini. Tapi kau taktau esok lusa hati kau berubah. Bila once hati kau berubah, kau ingat boleh nak main satu dua saat ke? Like, okay harini aku suka kau. Esok aku tak suka dah tau. Kau get ready siap siap. Minggu depan aku suka kau balik.



Walaupun sekarang kau macam dah nampak bayangan yang mungkin jodoh kau dengan siapa, tapi bagi aku, selagi kau tak mati, selagi tu kau taktau jodoh mati kau dengan siapa. Kau tak tau. Belum tentu. Sebab tu aku tak berani sebut pasal orang tu ambik laki orang, orang tu bermadu. Orang tu kawin dengan janda. Dengan duda. Orang tu tak kawen. Orang tu kawen 4.



Sebab semua benda pasal jodoh ni, kalau kau fikir pun, boleh pecah kepala. Apa kau boleh buat, adalah berdoa. Ada perasaan cinta tak salah. Sesiapa yang ada perasaan cinta tak pernah salah. Apa guna Tuhan cipta manusia lelaki perempuan. Semua layak untuk bercinta. Tapi bila dah mula cakap pasal kehilangan, sumpah aku takut sangat.



Tak. Sebena, kau faham ke tak apa benda yang aku nak cakap ni? Ah. Mampos tak layan. Rujuk SINI.








Ucapan selamat hari raya haji dari tempat kerja.







Eh tipu la kalau kau kata kat dalam dunia ni ada orang tak selfish. Semua style jual ikan. Kalau tak setiap masa pun, kadang kadang. Ceh mana ada kadang kadang. Aku rasa setiap masa semua orang selfish. Sebab kalau tak selfish, masa kan kau nak hidup. Mesti dah bunuh diri siap siap apa. Sebab kau pentingkan diri la kau nak hidup. Kalau tak dah lama dah kau pergi berjihad kat Palestin duduk barisan paling depan sekali. Ha yang tu baru aku sanggup sujud depan kau ucapkan terima kasih kerana sanggup berjuang di barisan hadapan Palestin menggantikan aku yang pengecut penakut ni.


Kalau dalam dunia ni takde orang selfish, masakan semua orang kat tempat kerja berebut rebut nak cuti hari raya haji. Sampai aku pun kena kerja raya ni. Aku repeat, aku kerja raya haji ni. Dah la kena kerja time orang raya, phone pulak jatuh dalam lubang jamban dan tak dapat diselamatkan. Padan muka siapa suruh mulut asyik gatal kata nak tuka phone, kan dah betul betul phone volunteer pegi terjun sendiri dalam lubang jamban?



Hari ni aku temenung sedas dua, dan ada sesuatu yang aku terfikir. Aku selalu berdoa mintak kat Tuhan nak badan cantik, nak kaya raya, nak dapat suami yang baik, nak kesihatan yang baik, nak dapat kerja yang menguntungkan, nak murah rezki, nak panjang umur.



Tapi sebenarnya ada lagi satu benda yang paling core sekali aku rasa kena mintak dekat Tuhan - Mintak di jadikan diri sebagai seorang hamba yang sentiasa bersyukur.


Patut la aku ni jarang bersyukur. Lupa nak mintak kat Tuhan rupanya.


**


SELAMAT HARI RAYA HAJI, MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN. ALLAH BLESS.






Lalalala kerja.







Serious aku tak boleh tidur. Terjaga pukul 4 pagi lepas tu ternangis sebab kaki sumpah lenguh gila. Nak tidur pun terus tak datang mood. Kerja dah la masuk pukul 7. Aku sekarang cuma berdoa yang kaki aku terus menerus lenguh supaya aku dapat ambik MC lepas tu tak payah pergi kerja. Kan dah satu nikmat dunia ke 14 aku dapat harini.


Entahlah aku pun taktau nak cakap apa. Kalau sembang pasal kerja, mungkin lebih menjurus kepada perbualan matang yedak? Aku cakap terus terang, aku adalah bukan seorang KL-oriented. Yang memang takkan boleh get used untuk duduk KL. Aku bertahan kerja kat sana 2 bulan. Jadi recruiter kat satu agency. Aku suka gila kerja tu, tapi environment KL yang lemas sesak, di tambah dengan gaji sikit terus buat aku turnoff nak kerja lama lama. Mana tak nye, pagi pagi naik bus, dah rasa macam aku ada kat Yogjakarta ke apa? Driver Indon, konduktor bus indon. Passenger lagi la pakej bangla sekali. Mampos tak layan, muka aku pun dah jadi indon. Ke muka aku memang hari hari macam indon? Kekekeke.



Lepas tu dapat job offer kat Ipoh, maka aku kembali ke Ipoh. Heaven tak heaven lah. Kerja memang penat tapi apa lagi nak fikir? Hari hari tak payah keluar duit, mak dah masak. Cuma nak fikir modal minyak kereta je. Tu pun tahan RM 10 seminggu sebab gigih tengah tengah panas gila pun aku tak bukak aircond jimat punya pasal. Apa nak di kisah ketiak peluh se tan dua asalkan duit jimat sehingga boleh kumpul duit beli rumah seunit dua? Wah gitu. Ah, asalkan duduk Ipoh hari hari tak jumpa Indon. Asalkan duduk Ipoh hari hari tak makan asap bus driver Indon bawak. Lega mak long.



Aku bersyukur sebab kerja aku di kelilingi orang orang positive. Sebab biasa la budak pendek macam aku mana reti bersyukur. Setiap 2 saat nak mengeluh weh penat weh penat. Tapi itu lah dia, Tuhan tau aku kadang kadang tak kuat, maka bila ditemukan dengan kawan kawan sekerja yang positive, aku pun jadi acah acah positive. Walau dalam hati kadang kadang WEH APA NI KERJA MACAM NAK MAMPOS AKU NAK BERENTI, LIKE VERY NOW. Maka berbekalkan hati tulus murni Dr Fadzilah Kamsiah, kawan kawan datang kepada aku dan kata, HANA, JANGAN LA SEDIH. KITA KERJA KENA HAPPY. LEBIH SEPARUH MASA MENGADAP KERJA, SO BILA ORANG TANYA, KERJA KITA BEST KE TAK, KITA CAKAP JE BESTTTTTTTTTTTTTTTTTTT SANGAT. BARU RASA MOTIVATED NAK KERJA.


Itulah tu. Besttttttttttttttttttttttttt sangat kerja. Tu pasal kaki lenguh tiba tiba pada jam yang tak logik iaitu 4 pagi lepas tu sorang sorang syok sendiri update blog. But yes, aku fikir balik, kerja apa yang tak penat? Yang tak stress? Kerja tu rezeki Tuhan bagi, indirectly nikmat yang kadang kadang orang rasa macam satu beban. Walhal benda tu yang bagi kau duit. Ada yang maki maki kerja dia sendiri, semua benda tak kena. Padahal benda tu la rezeki yang Tuhan dah janjikan kat kau. Masih merungut lagi? Nasihat aku pada diri sendiri.


*Grateful*



Oh anyway, sejak kerja retail ni, aku baru tau yang rupa rupanya, dalam dunia ni ada dua brand kicap. Satu Kicap Cap Badminton. Satu lagi Kicap Cap Bola Sepak. Sumpah tak tipu.



Dan sejak kerja kat retail ni, aku dah pernah pecahkan dua barang dah. Satu perfume dan lagi satu lampu. Sekarang semua boleh panggil aku hana pecah. Baru rasa ganas. Berani play play dengan aku, ha tunggu sikit jam. Lepas ni aku pecahkan muka orang pulak.








Hello November!






Hai rekan rekan sekalian.
Sudah berbulan nampaknya tak update blog, nampak tak aku tiba tiba muncul tanpa di undang sesiapa? Selama ni tulis kat notes je, twitter je. Apa guna ada blog tapi tak update?


Tapi kali ni, aku tak perlukan respon sesiapa. Tak perlukan nuffnang. Tak perlukan hitstat untuk tau berapa ketul orang yang baca entry aku. Tak perlukan butang like. Lagilah butang share. Butang baju kau? Tak ada kena mengena.


Ni aku nak habaq,
Aku cuma nak menulis.
Welkem bek Noana Comida.






Search This Blog