Ramalan hidup untuk harini






Aku syak, sesetengah orang yang hidup dalam dunia ni tersalah info pasal kegunaan diri dia. Diri dia yang sebenarnya duduk dalam kelompok orang ramai, yang sebenarnya dia hidup kena fikir perasaan orang lain, tapi dia hanya fikir perasaan sendiri. Inilah dia kategori orang jual ikan. Yang maha pembusuk hati. Yang rasa macam gatal gatal ubun kepala bila tengok orang senang. Yang rasa macam bontot tak boleh nak duduk setempat bila tengok orang girang. Maklum lah sijil PHD tinggi sangat dalam diri. Betul lah tu, pangkat tinggi tinggi pun kadang kadang boleh mental. Patut orang macam ni kena bagi makan mentol banyak banyak bagi tecekik. Baru sedar diri, yang dia bukannya tinggi mana pun macam Tuhan yang nak semua orang sujud kat dia.



Apa lah boleh buat dengan orang macam ni? Nak di sayang, memang tak dapat. Rasa macam lagi nak lempang ada la. I mean, kita hati manusia normal yang kalau jenis tak gosok gigi seminggu, gigi akan berkarat kan? Masakan tak pernah ada perasaan marah. Masakan boleh jadi rilek buat muka kucing tengah tidur kalau berdepan dengan orang orang gila kuasa, tak sedar diri macam ni. Gosok gigi hari hari, tapi mulut masih berbau. Pakai ubat gigi jenis takde klorin, tu yang bila bercakap, baik macam mana pun ayat tu dia jadi berbau.



Aku ni bukan apa. Tak suka pun nak marah marah. Hari hari aku duduk dalam bilik pandang dinding, mintak Tuhan jadikan aku perempuan bersyukur. Bersyukur dari segi menghargai orang sekeliling walaupun kau tau yang di sekeliling kau penuh dengan manusia bila depan kau dia buat muka comel macam sailormoon, bila kat belakang, dia pegi kembangkan hidung tunjuk jari tengah kat kau. Apa punya turr?



Lagipun kalau marah marah selalu ni, kalau kau hari hari tak happy ni, kalau kau hari hari kerja menyumpah orang ni, sel sel kanser dalam badan kau tunggu hari je nak bukak rumah baru dalam badan. Hari hari dia asyik tanya kau, HAI BODY OWNER. MARAH LA LAGI. HERDIK LA LAGI. BENCI LA LAGI. AKU SUKA. AKU TAK SABAR NAK JADI LAGI BESAR DALAM BADAN KAU. WE WANT MORE WE WANT MORE!



Ini cerita benar. Sebab tu la orang yang happy go lucky ni lambat mati sebenarnya.







0 comments:

Search This Blog