Skinny



"Insulting someone for being too skinny is as offensive as insulting someone for being fat."

Aku jumpa quote ni kat twitter Adibah Awg. The 17-year-old girl yang cakap pasal hijab kat youtube tu.


Itu la bila aku baca ayat ni, aku terus retweet dan post kat status facebook aku. Dan paling kelakar, semua yang like status aku tu adalah yang jenis skinny2 macam aku you olls. Haha. Nampak tak yang macam kami semua adalah saling memahami dan merasai perasaan yang sama? Perasaan yang macam selalu gila kena kutuk dengan orang contohnya EH APSAL KAU KURUS SANGAT WEH? TAK LAWA. Ataupun yang paling mengguris perasaan adalah WEH KAU KURUS GILA. TAK HINGIN AKU NAK ADA BINI MACAM KAU. TAK FEEL NAK PELUK PELUK.



Kadang kadang la mungkin I can take that as a joke. Lame ass joke apa-apa lah kau. Janji semua orang gelak kan, then FINE. Tapi kau tau benda benda macam ni boleh buat self confidence orang tu macam jatuh gila gila. Like, hello? Aku pun taknak aku kurus macam ni? Macam mana aku nak buat kalau dah memang kadar metabolisme aku tinggi lah biol?



That's why aku rasa macam semua orang perlu di enlighten kan, yang bila kau cakap seseorang tu skinny gila, perasaan ofensive tu macam sama dengan je dengan perasaan orang gemuk yang dikutuk. Bezanya cuma, mereka adalah overweight. Dan orang macam aku adalah underweight. Tu pun tak faham ke? Susah ke nak digest benda benda simple macam ni?



Entahla. Benda ni mungkin nampak simple bagi sesetengah orang. Tapi bukan untuk aku. Cuma I think society should come out with this awareness campaign about skinny people. It's not fair to only concentrate on fat folks. Orang orang macam aku ni pun have feelings apa.



2 comments:

Hidemichi said...

Gua pun pernah terasa di kutuk kurus malah malu kalau main bola masuk team yg tak pakai baju. Minum weight gain la.

Tapi tu semua berubah selepas kahwin. Tak perlukan effort yg luar biasa untuk berisi (gua masih lagi tak boleh gemuk tp sudah berisi)

Moral of the story, Kahwin..hehehe.

Hanamaruku said...

haha. aku nak tengok la nanti aku kawen gemok ke tak :p

Search This Blog