Abah being an abah

Aku dok panggil anak aku gegirl. Sekali bapak aku tanya, 

Ha? Apa kamu panggil anak kamu? Google? 

K... 


So.. This is my google. 

Aku rasa google makes sense. Everyody loves google. Everybody will go to google to ask. To seek info. 

My Aqilah is a google. 

Insyaallah. 

Aqilah first day out!

First day lepas pantang bawak Aqilah keluar adalah pergi wedd ajen insurans yang buat polisi Aqilah, Ika. Pergh first time keluar terus mummy bawak pegi Penang bertuahnya hidup. Pehtu dapat naik mercedez atok hang pulak tu. Mak hang ni kecit kecit mana kan merasa naik mercz, toyota corolla pun belum tentu. 

First time tros travel jauh, punya la makpak Aqilah kaluit. Satu beg besau bawak barang Aqilah je. Sebab Aqilah kadang kadang refuse bf, terpaksa spare fm :'( 


Lena baby girl mummy tidur. 


Sampai Hotel muka takde mood. Lepas tu bunga besar besar tu taktau nak pegi mana. Hahah. Ni semua mummy punya pasal bosan satu badan masa pantang, semua headband dia pegi borong kat ig. 


Aqilah perangai sangat time masuk hall. Nak pulak time baca doa, dia pun sorang sorang nak baca doa jugak. Mak kelam kabut dah cuba tenang kan sebab semua dah tengok haha. 

Betul lah. Dulu berjalan berdua suka hati kau la nak berjimban jimbun. Dah bertiga ni macam2 nak tukar pampers, tiba tiba berak tiba tiba nangis. 

Allahuakbar. Penat but the best feeling ever. Ini amanah Allah. Aqilah amanah Allah. Mummy cuba jaga sebaik mungkin ya? 


There you go. One happy family at home. My baby girl is......... Mak kau ni memang fail la bab kira kira. 1 bulan 17 hari.  

Hana kan?

Harini dah 12/11/14. Bermakna lagi 5 hari aku nak habis pantang. TAK SABARNYA NAK MAKAN BEGER KFC KAU APA TAU. 

Sebab aku memang tak tau nak buat apa kat rumah, semua jenis review ig aku pegi baca dengan niat nak shopping baju. Maklumlah, aku ni RETI bergaya. Kalau nak tau, baju-baju aku sejak dari sekolah menengah aku pakai sampai aku kerja skang. Punya la sayang dan kenilaian sentimental yang tahap teruk tak tau malu pakai baju pesen-pesen lama. Tahap pesen orang still berambot sarang tebuan dan bercermin mata sebesar side mirror kereta. Tidak ku buang baju-baju tu asal muat aku bedal. Jarang beli baju baru sebab duit aku banyak habis untuk makan dan family. 

Pernah bos aku hint banyak kali pasal dressing code. Dia cakap pegawai kena la dressing lawa sikit untuk imej whatever imej lah aku peduli apa imej aku macam mr bean janji kerja siap. Ketegaq teruk. 

Tapi tulah. Aku jadi insaf tiba-tiba nak korek baju-baju lama  aku dan bagi kat orang sebab aku sendiri fikir aku dah jemu pakai baju-baju lama aku. Sampai la haritu aku terjumpa kawan lama time diploma, dia memang nampak aku dari jauh lepas tu tegur

HANA! DARI JAUH AKU NAMPAK BAJU KAU. MACAM KENAL JE BAJU TU. 

YaAllah paham tak baju aku time diploma orang ingat kau nak mati ke naaaaaa. Dah 7 tahun berlalu kau pakai baju tu lagi yarabbi malunya naaa jatuh maruah mana nak letak 😅😅😅😅😅😅

Jadi harini projek baju cleaning 


Baju yang semua corak bunga-bunga besor kaler vain 😅 


Ni baju yang dah sort make sure menggunakan teknik baju 7 tahun lepas sila buang sekarang. Ni baju-baju hayat dalam 2-3 tahun kira OKLAH KOT.  

Sekarang tengah fikir nak buat shawl cleaning pulak. Sebab dah macam tak zaman je orang pakai shawl selimut pashmina mina ea ea. 



Aduhhh mana nak letakkkk 😭😭😭😭

Hadiah dari syurga


Hadiah dari syurga

Yang tak semua orang terima bungkusannya
Yang wangi cantik parasnya 
Berseri nya serupa seribu cahaya 
--barangkali lampu serpihan syurga
Teriaknya bingit tapi begitu cinta
Masamnya tengik tapi ketagih juga

Kamu tahu berapa nilai hadiah dari syurga? Tak terbayar nilai wang hatta seluruh dunia.

One month Aqilah.




My 1 month baby girl is already 3.1 kg. Still working hard to give her full bf. Semoga rezeki susu Aqilah murah Aminn. 

1) Kalau bisik nama dia kat telinga kiri, cepat-cepat muka dia toleh kiri cari. Sama belah kanan. Kadang-kadang sebelum bisik, sengaja aku makan petai dulu tengok daya hidu dia A ke tidak. So far belum respon terhadap bau. 

2) Seorang yang menepati jadual. Masuk shift malam hari-hari mula pukul 4pagi. Sampai membawak ke pukul 8pagi. Kadang-kadang rajin sikit pukul 2pagi dah standby masuk kerja. Kerja tak susah. Hanya mengeluarkan siren, baca : menarit (menangis + menjerit) sepanjang 368 harkat, satu rumah bangun kelam kabut OMG APAKAH-APAKAH RUMAH TERBAKAR KE APA.





Seorang Aqilah baru balik kerja. Shift malam biasa la. Balik rumah tak sedar apa dah tidur. Kaki pun tekeluar katil. 

3) Dah tak suka bedung. Kalau kena bedung mengamuk satu macam. Muka merah padam nak keluarkan tangan. 

4) Sindri lapar sindri pegang. Memang umur sebulan aku dah terapkan nilai berdikari dalam diri Aqilah. Lepas ni aku nak ajar bancuh susu sendiri pulak. Moga-moga 2 bulan nanti dah pandai cebok beyak sendiri.



-------

Harini dah 32 hari berpantang. Lagi 12 hari nak habis ni punya siksa macam 12 tahun. Kerja aku kat rumah 3 jam sekali pam susu, cebok berak Aqilah, makan, mengidam, berangan. Tengok AF. Bila lapar tengok Food Channel. Pastu doa yaAllah boleh tak aku nak masuk dalam tv sekarang dan rasa semua makanan? 
 

Lagi satu, dulu aku tak penah tengok AF. Jadinya sejak duduk rumah ni, sambil pam susu sambil tengok tv. Sebab tidak berjiwanya kau kena duduk sorang-sorang pam susu. Kiranya sekarang, di kiri ku pam susu di kananku remote tv. 

Aku cuma nak ajak korang vote Firman AF ahad ni. Konsert final. Dulu aku rasa orang yang vote untuk AF ni tak pandai. Tapi tapi tapi. Rasanya ahad ni aku bakal jadi tak pandai.  

Kah. 

Tips bersalin yang nampak macam penipu.



Aku nak tegelak baca post sebelum ni. Tak percaya aku pegi cakap nak bagi tips bersalin. Apakah mitos ini? Hana yang kelam kabut tu nak bagi kau tips? *gelak tutup mulut*

Ya Allah. Masa pantang ni semua benda sedap. Semua benda aku nak makan. Malangnya tak boleh makan maka tengok saja telan air liur. Sambil berangan rasa air liur kau sama macam rasa kotiaw goreng mak kau masak pagi-pagi. Sepatutnya orang lepas bersalin perlulah dihormati perasaannya. Contoh nak hormat perasaan adalah seisi keluarga pun kena makan lauk berpantang. Bukan apa, kita baru jadi ibu maka hati mudah terluka. Mudah terluka tengok orang makan tembikai depan kau. Mudah terluka tengok orang dok post pasal pelam asam boi ke apa tah. Sungguh biadap perangai tu kerana mengapakah resipi pelam asam boi itu muncul ketika kau tengah berpantang? 



Sebahagian checklist benda aku nak makan lepas pantang. 

Okay so berbalik kepada topik, tips bersalin mudah. Atau tips masuk labor room. Atau tips persediaan jumpa anak. 5 tips kelakar-betul-ke-hana-nak-bagi-tips *gelak tutup mulut lagi* *malu*

1) mempunyai seorang mak yang cepat risau. Apabila kau mempunyai mak yang cepat risau, maka tak perlu lah kau pun risau sama. Sebab mak kau akan hari-hari berdoa supaya kau dimudahkan bersalin, kemudian akan mengirim doa kepada kawan beliau yang nak pegi Mekah, berjaga 2 malam masa kau dah warded tunggu nak bersalin :')) kemudian buatkan air selusuh bunga pakma untuk kau :')) 

Bunga pakma ni mak aku kata dapat dari mekah, so mak aku rendam dan air dia bagi aku minum sambil baca selawat pastu niat, Ya Allah bukakanlah pintu rahim ku sekembang bunga pakma ini. Pastu orang cakap kalau bunga pakma tu kita rebus kembang, insyaallah boleh bersalin normal. Entah? Aku ikot joo. 

2) Air selusuh yang dibacakan suami. Bahan-bahan adalah air zam-zam / air masak biasa dan bacaan-bacaan. Google sendiri lah. Kehkeh. 

3) Pegang kaki bila nak teran. Aku tau ni bila nurse kat KK bagi tau. Bukan KK Kota Kinabalu ke Kota Kemuning please. Ia adalah Klinik Kesihatan. Akak nurse pesan kalau nak senang bersalin masa teran tu dua-dua tangan pegang buku lali  supaya senang kangkang dan tak angkat bontot. Takot koyakan besar. Time-time ni tak payah la pegang tangan suami pun. Laki I masa ni support kat belakang je pastu banyak bebel dan bagi kata semangat sampai doktor rimas pastu kena sound ENCIK, TAKPE. ENCIK SUPPORT JE BELAKANG WIFE. KAMI CAKAP. :'DD

4) Aktif dan banyak bergerak. Jalan laju dan makan laju. Tapi jangan jadi macam aku. Time nak lintas jalan terlupa aku tengah mengandung lepas tu selamba lari lepas tu macam WEH BODOH KAU PREGNANT LA BERENTI SEKARANG!

5) Teran macam kau tengah alami sembelit. Contraction serious sakit. 4 kali ganda dari period pain. Sampai aku genggam tangan suami aku sampai terpulas kebelakang tangan dia. Peduli apa aku dah masa tu. Tapi masa nak teran tu, aku set dalam kepala hotak aku tengah sembelit. Jadinya terannn sekuat hati. Nasib baik aku memang akak sembelit jadi dah selalu tak sengaja praktis kat rumah :')) 

So, macam tak best je tips aku. Kahkahkah. Sebenar kan, tips bersalin ni terlalu banyak. Kalau cakap spesifik satu-satu aku rasa semua boleh pakai. Kalau ikot tips senang bersalin mak aku lagi pelik-pelik. Contohnya macam langkah kucing pastu niat, semoga aku senang bersalin macam kau, minum air rambut dan banyak lagi yang menggoncang kepercayaan iman dan logik kau. 

Masa preggy, aku jarang membaca sangat. Aku banyak baca pasal perkembangan baby je. Bab-bab bersalin aku elak baca sebab nya aku ni penakut ya kentut. Takut nanti aku baca experience orang, aku jadi seram sorang-sorang. Cuma pesan aku, just be positive  yang Allah akan mudahkan urusan kau. Yakin dengan doa-doa kau hari-hari. 

Kalau mengaji, aku banyak baca Luqman sebab kebulur nak anak ceghodek kuikui. Pastu Al Baqarah : 60 untuk banyakkan susu dan Al Imran : 30-36 untuk anak soleh, niat mudah bersalin dan anak sihat. Yang Al Imran ni aku dapat petua dari ustaz mak aku. 

Sekian kepada yang membaca. Terima lah otromen taro ku sedang bergelut dengan Giant. Dengan ucapan, apa tengok-tengok orang tidur? 



My baby girl is 22 days. 

Cerita bersalin. Amaran : Sebuah karangan panjang yang membuang masa.

Jadinya, aku adalah seorang mak sekarang. Basically apa yang aku plan, kahwin by 25, ada anak by 26/27 tercapai Alhamdulillah. 

Kahkahkah. Rasa macam serious dari biasa. Matang dari biasa. Sebab jadi mak kena tunjuk teladan baik. Kena garang. Kalau marah muka kena coverline dari gelak. Padahal tak sampai hati nak marah sebab tengok anak kena cucuk kaki ambik darah pun kau rasa macam nak terajang nurse klinik kesihatan tu. Belum lagi tengok kaki anak kena picit sebab darah tak keluar lagi la rasa eh nurse ni main kasar nampak?! Jeling nurse sampai juling. 

Tujuan aku blog ni sebab memang dari zaman muda dah ada keazaman, dah ada anak nak start blogging balik. Sebab aku seorang yang pelupa, ongputih panggil forgetful, glamour sikit. Aku rasa ni sebagai back up yang mana bila orang tanya weh hana cuba cerita sikit pengalaman kau bersalin? Okay jadi sebelum aku jawab alamak aku terlupa pukul berapa aku bersalin pukul berapa pecah ketubannnnn instead, boleh cakap : layari hannamaruku.blogspot.com untuk penjelasan lanjut. Jimat air liur. 

Sepatutnya EDD aku 20/10. Dari awal orang tengok perut aku, orang akan tanya dah berapa bulan? Bila jawab dah 9 bulan lepas tu mesti kena balik EH KECITNYA PERUT BIAR BETUL?! Dah tu takkan la tak betul perut aku kecik habis tu aku nak buat macam mana haruskah aku dipersalahkan dalam kejadian Tuhan Maha Besar ini? 


Gambar tajaan Anita Binti Yahaya bye. 

Waktu ni dah 30weeks plus aku tak ingat tengok tu suka tak ingat what is this Hana -,-

Sepanjang aku mengandung, aku tak pernah ada mabuk mabuk ayam mahupun itik, jauh sekali gejala pening kepala mual dan loya. Syukur Allah mudahkan aku sebab kalau lah aku jenis loya muntah apa macam mana aku nak buat kerja belambak lambak kat opis takkan lah kucing di rumah. Hehe ok tak lawak. Jadinya bila aku tak macamtu, suamiku telah mengambil alih tugas muntah loya mabukku wah boleh tak nak cakap padan muka you B heheheheeh ok lah tu i dah bawak anak kita dalam perut, you tolong la muntah bukan kah ia adil? Love you suamiku. 

Keaktifan aku semasa mengandung sampai bila aku jalan, aku akan mendahului orang lain (seperti biasa) (aku kan makan jalan cakap semua laju) sampai bila jalan orang tegur EH MAKYONG APAHAL JALAN LAJU DARI ORANG hehe I am laju like that maafkan saya. Muah sikit. 

Cumanya ada la certain things yang kena masa aku preggy, macam kulit muka aku menggelupas teruk sampai menjejaskan kepala hotak aku. Pedih gatal Allah je yang tau, waktu tu dalam first trimester. Masuk second trimester dah takde. Ada lah sekali dua aku demam terkejut manja manja anakku sebab makan durian sampai 8 ulas hamek kau satu badan rasa mencucuk menyesal gilaaa makan durian masa tu T_T

Seminggu sebelum aku bersalin, aku dah rasa macam anak aku tekan ari ari aku. Aku dah macam have the feelings that my daughter will be out like very very soon tapi tak sangka sesoon 5 Oktober 2014 :') 

Dua hari sebelum aku bersalin, which is 3 Oktober 2014, aku stayback kat opis sampai almost 8pm sebab siapkan kerja. Masa ni dah rasa kaki aku blah kiri dan pinggang dah lenguh dan sakit. Aku jalan pun dah macam penguin dan tejengket sebab berat sangat dah rasa. Aku dapat rasa anak aku berat blah kiri mungkin sebab tu aku banyak sakit kat bahagian kiri. 

Malam tu memang tak larat dah tapi tiba tiba teringin nak makan pavlova makanya ambik mixer dan putih telur apa lagi mulakan projek pavlova walaupun sudah berupa penguin aku malam tu. Tak larat pun nak ambik suami kat KTM dan abah menjadi abah yang sweet mengambil alih tugas aku (Love you Abah) 

Esoknya anniversary jadi suami balik bawak sekuntum bunga seperti berikut : 



Masa ni aku macam HAHAHA B NAK BUNGA SEJAMBAK KENAPA SEKUNTUM JE KENAPA BUKAN ROS MERAH KENAPA WARNA UNGU. Suami cuma jawab, aik banyak songeh. Okay lah tu orang dah bagi bunga dari takde langsung. Pasghah. Masalahnya, cerita anniversary belum habis disitu sebab tepat pukul 12 malam suami tiba tiba cuit bahu aku yang sedang busy main candy crush lepas kenyang makan pavlova ; CUBA YOU TENGOK BLAH KANAN YOU. 



Vah vah vah terkejut tekentut surprise suami menjadi. Sumpah tekejut terlalu lalai main candy crush sampai tak perasan ada bunga besar di sebelah dimanakah kan ku cari ganti suami manis seperti mu? Love you. 

Maka bermula lah adegan Happy Anniversary B! Happy Anniversary Sayang! Dan aku syak anak kecil aku dengar dari dalam perut pastu dia rasa apabenda la macam best sangat Happy Anniversary ni? Mungkin tu lah dia decide untuk hint kepada aku dengan turunnya air ketuban pada 4 Oktober 2014 jam 3.30 pagi. Masa tu dalam pukul 3 pagi aku terbangun sbb nak kencing. Lepas tu cuba bangun sendiri ya Allah sakit nya. Sebab tiba tiba dua dua blah kaki dan pinggang aku sakit tak boleh jalan. Maka suami papah sampai toilet. Lepas tu sambung tidur, tengok tengok 3.30 pagi aku rasa air keluar banyak gila terus kejut suami B BANGUN AIR KETUBAN PECAH! 

Segar bugar semua orang pantas suami shoot aku terus pegi Ar Ridzuan Ipoh. Doctor check bukaan baru 1cm. Maka aku kena admit dan doctor cakap akan check balik pukul 1 pm hari yang sama. Check lagi sekali baru bukak 1.5cm Allahuakbar, lepas 9 jam baru 0.5cm bukak. Doctor tanya nak induce ke nak tunggu contraction sendiri? Aku decide nak sendiri. So kena duduk lagi satu malam dan doctor cakap pukul 9am 5 Oktober aku kena masuk labor room. Kalau tak buka banyak, doctor akan induce. 

Masa kat labor room, doctor check bukaan dah 4cm, so terus kena induce. First induce, 5 cm dan second induce terus 8cm. Masa tu contraction sakit tapi aku taktau kenapa lepas bersalin ni aku rasa macam terlupa sakit tu macam mana. Dia sakit, tapi sakit yang kau boleh tanggung, Insyaallah. 

Aku akan cerita tips tips nak bersalin dalam entry lain, so penutup karangan aku pada hari ini adalah : 



Aqilah, 2.2 kg. 5 Oktober 2014, 4.40 petang. 

Alhamdulillah. 

Hai hanamaruku!

Aku rasa dalam masa 2-3 harini aku akan kembali.
Kembali berblog. Macam biasa.
Walau blog dah macam so two tauzen and six.

Tunggu la lagi 2 3 hari. Doa-doa la ni kenyataan.

Fuhfuhfuhfuh.

Bau petai.

Search This Blog

Powered by Blogger.