Lava Cheesecake / Cheesecake Leleh Ipoh



Cheesecake leleh / Lava Cheesecake / Kek Meleleh or whatever the name is! 

Saya jual flavor tiramisu, pandan, vanilla dan redvelvet. 

Ada banyak size. Macam dalam gambar 2 layer cheeseleleh. 

Sebekas RM 8
2 bekas RM 15
3 bekas RM 20

Ada jugakkk size mini! 1 layer, RM 5 sebekas. (Tiada (lagi) dalam gambar. Akan diupload!) 

Dan juga size super miniiiii, RM 2.50. Sesuai untuk doorgift. Ambik lagi banyak harga boleh kurang lagiiiii! 

Instagram : hana_dessertory
Whatsapp : 017 5544 165

Saya tau awak mesti salah seorang ibu mengandung dan mengidam yang duduk kat ipoh. Pastu google tengok siapa boleh delivery ke depan rumah awak. YA KAMI LAH YANG AWAK CARI. 

Tapi, tertakluk kepada tempat ya. Nak COD free delivery, kat tesco extra bercham. Ekekekekeke. 





Pisang Goreng Cheese Ipoh



Kami menerima tempahan. Untuk majlis pon boleh. 

Besar : RM 5 untuk 8 pcs
Mini : RM 5 untuk 12 pcs  

Beli lagi banyak ada diskaun. 

You should try. Bukan pisang goreng cheese yang biasa. Manis masin. Mabeles! 

Free COD kat tesco extra bercham. 
And selected areas in Ipoh. 

Whatsapp 017 5544 165

Hana Dessertory,
Semuanya Mini. 




Itinerary Ke Bali - Day 1


Adoi sakit hatii betul dah type panjang lebar ttbe betri fon habes dan kalau type kat fon mmg dashboard tak save! Skang kena buat kerja dua kali pengsan. 

Ok untuk day 1 ktrg tak bejalan pun. Flight pukul 3.40 petang. Sampai Denpasar dalam pukul 8 malam. Menyampah juga naik flight kat klia sebab nak pegi kat terminal adalah 3592345?)///// kilometer (KILOMETERRRRRR) k bye. Rasa macam merentas desa tau tak. Sorang dukung anak sorang bawak 500 buah beg ada yg selit kat baju kat tangan kat belakang akhirnya sampai jugak. Ingt diri yang paling lambat, tapi bila sampai tengok ada yang lagi lambat siap datang boleh sambil mencukur ketiak, OMG. APAKAH ITU. TERTIPU DENGAN ITINERARY flight kata kena sampai awal cis! 

Punyalah berpeluh, sampai muka pun bertukar jadi gorilla -_-


Masa ni tengah sengih2. Aku seram gak takot aqilah taknak tdo time ni. Standby susu masa nak depart nnt takot sakit aqilah sakit telinga. 


Muka mak bangga aqilah tewas di tangan mak. 

---


Airport Bali sangat cantik! Supir datang amek tros bawak beli makan kat wong solo. Then kami terus check in kat the hotel bali and spa kat legian. Wah igtkan hotel tepi laut rupanya masih kat area kuta gak. Sesak gak la sblm sampai hotel. Ktorang book deluxe room with pool terrace sbb apak dengan aqilah sula berenang kalau boleh nak tdo pun dalam siming pool tau. 

Hotel aku rate 8/10. Sume staf baik sgt. Nak req pape cepat dapat. Bilik selesa siap dapat fruit basket lagi. Cuma hotel takde cert halal tapi tak serv pork lah. Aku si ceghodek pegi book skali breakfast tgk2 p makan rs was2 so kami makan roti and buah je. Kalau kau nak hotel ni, tak payah amek breakfast. Pagi2 kua boleh mintak supir bawak pegi breakfast. Harga 1 malam dalam RM 150.


ni view bilik ktorang. 


Masa ni tengah sembang2 kat depan biliik. Aqilah tengah tdo. Sebab tu aku duduk depan pintu takot aqilah jatuh katil. Hehe. 



Fruit basket (takde basket so fruit pinggan) yang hotel bagi. 

--- 

Next entry will be trip day 2. 

Itinerary Ke Bali.



Hi. 


Aku ni mempunyai satu sifat pemalas nak update blog yang bila bukak laptop, bukak dashboard, lepas tu fikir kejap nak tulis ke tak sambil berdoa kepada Tuhan supaya diberi hidayah nak menulis. 
Tapi kali ni aku betul2 rasa bertanggungjawab nak tulis, sebab sebelum aku pegi Bali, aku banyak google dan cari blog review pasal trip dorang kat bali. Semuanya banyak sangat membantu dan aku rasa aku pun nak jadi salah sorang pemberi maklumat kepada yang memerlukan tambah2 aku travel dengan baby. 

Kadang aku terfikir, nasib ada orang rajin tulis panjang2 bagi info and review pasal Bali. Tak banyak tapi serba sikit tau lah. Jadi untuk memastikan #randomkindess ini tidak pupus, aku pun nak mengabadikan review aku, selama 5 hari 4 malam di Bali. Tapi bukan semua lah aku update kat post ni. Untuk kali ni nak kasi cadangan itinerary dulu dan checklist yang difikirkan perlu. Hari2 lain akan ku update di lain post dan aku akan hyperlink kan dari post ni. 

So ni adalah cadangannya untuk 5 hari 4 malam. Yang dah dikasi oleh Supir, Tuan Isme. Aku dapat tau pasal dia pun dari blog review jugak. OMG murah hati sangat mula2 aku tanya berapa dia charge, dia cakap RM 350 termasuk ambik hantar airport. Lepas tu aku try mintak kurang, dia bagi RM 310. Sebena kau kena try je bargain sebab kita tak tau rezeki kan. Yang masa tu aku saja2 try tengok dapat kurang RM 40. Lepas tu satu haritu aku nak copy no dia kat whatsapp sbb nak kasi no dia kat orang yang nak pegi gak sekali aku tercall no whatsapp dia, japg dia tny, YA KENAPA CALL NYA BUK? Aku pun cakap, eh sorry nak copy no, tercall pulak. LEPAS TU DIA BAGI LAGI DISKAUN RM 300 WAH APA TU MURAH TAU 5 HARI 4 MALAM, supir tu bawak kau pegi mana2 je kau nak dan kereta pun selesa sangat! Avanza okehhhhh! 

Ni contact No Tuan Isme : +62 0 813 3861 4174
Whatsapp dia akan reply cepat gila sampai aku rasa dia mandi pun bawak henpon ke hahaha. Jangan mara Tuan Isme. Gurau saja ya. 

Dia Tour Guide muslim so dia akan bawak kau kedai makan muslim maka kau tak perlu risau termakan bakso tikus ke babi guling weh serious tau tak sepanjang jalan banyak gila kedai jual babi guling! Dan dia akan bawak kau ke masjid2 untuk solat, tu yang paling penting. 

Dan yang bawak ktorang bukan Isme tapi Iskandar. Isme mungkin dah ada client lain. Iskandar ni pun ok. Lembut betul orang nya. Ayat dia tak lekang, YA SILAKAN BUK. YA SILAKAN. Aku dengan hubby dok bahan dia sampai ke hotel, YA SILAKAN YA SILAKAN. Sampai aku balik KL, pegi KLIA order makan pun tercakap bahasa indon kau dah kenapa. -___- 

So ni itinerary aku kat bawah, ada satu tempat aku tak pegi, Barong Dance. Tu pun baca dari blog review, katanya tak berapa best dan fees mahal gak. Aku hanya pegi Kecak Dance kat Uluwatu. Mahal jugak, tapi best! Sambil tengok sunset. 



5Day/4 Night - 1 day idr.50.000
*pick up in airport
*chek in hotel kuta

2 day idr.350.000
*barong dance
*ubud area
*tegallalang(rice terrace)
*kintamani(batur mountain,batur lake,lunch)
*bali / luwak coffee procesing
*tirtha empul temple in tampaksiring
*dinner ayam penyet

3 day idr.350.000
*tanjung benoa beach(water aktivites)
*nusadua
*lunch padang food/kampung pedas
*pendawa beach
*garuda wisnu kencana culture park
*padang-padang beach
*uluwatu(sunset & kecak fire dance)
*dinner in jimbaran seafood

4 day idr.350.000
*taman ayun temple
*bedugul(beratan lake,ulun danu temple)
*lunch in ayam bakar taliwang
*botanical garden
*tanah lot
*dinner nasi tempong

5 day idr.50.000
*Lunch in ayam tulang lunak
*hantar to airport

Entrance fee - *Barong dance,idr.100.000/pax

*Kecak dance,idr.100.000/pax
*tegallalang,idr.10.000/pax
*kintamani,idr.30.000/pax
*tirtha empul temple,idr.30.000/pax
*tanah lot idr.30.000/pax
*pendawa beach idr.10.000/pax
*uluwatu,idr.20.000/pax
*taman ayun temple idr.15.000/pax
*bedugul,idr.30.000/pax..


So kat bawah adalah video aku compile sepanjang 5 hari dari pegi sampai lah balik. Kualiti video mmg hampeh sket sbb aku record dari handphone. Aku sebena dah upload Video full kat youtube tapi tengok2 lagu2 yang aku pakai tu ada copyright. Kesian. Sorry lah kalau ada dengarsuara bersembang kat belakang. haha! Besarkan screen k masa tengok! 



UPDATE:

BaliTrip DAY 1. 



Review : 5 sebab kenapa filem Polis Evo best!


Hai. 

Dah lama aku tak buat segmen 5 sebab. Selaku blogger pencen, kerap sangat post2 aku sebelum ni dah tulis2 tengok jadi draft. Lepas 14 tahun berikutnya pun belum tentu aku post. 

Semalam untuk pertama kalinya selepas beranak aku p tengok wayang dengan hubby. Masa mengandung haritu ada p tengok beberapa kali. Cumanya, setiap kali tengok soh hubby amek couple seat sebab isteri dia nak tidur. Aku rasa semua movie yang aku tengok aku akan tidur. Aku hanya masuk sebab nk teman hubby. Kesian gila hubby tengok cerita sorang2 mak enon sebelah pinjam bahu tidur sambil nganga. Pastu asyik tanya B bila nak habes bila nak habes. 

Aku adalah sejenis insan yang akan pening kepala tengok cerita yang tembak2 pastu sound sistem memekak macam nak terpecah saluran endriotrosisear kau. Kahkahkah. Apakah itu. Hubby pulak jenis suka movie macam tu, maka terima la padahya tengok wayang dengan isteri tapi dia tidur. Wiwiwiwi. Tapi tak jugak haritu tengok cerita Rio yang burung2 tu pun aku tidor apa daaa. Dah tua agaknya. Mengalami hormon peralihan ke apa kau. 

Ok anyway, memang takde langsung dalam perancangan kehidupan aku, nak tengok cite Polis EVo. Dengar lagu soundtrack dia pun rasa nak cekik. Tapi pas tengok respon orang ramai, aku pn terus amek keputusan nak p tengok bawak adik2 sekali. 

So, 5 sebab kenapa Filem Polis Evo adalah best gila! 

1) zizan kelakar sangat! Sepanjang cite ni memang zizan speaking ganu, nasib baik ada subtitle sebab ada certain words tak paham. Tapi adalah zizan memang best kelakar dan menjadi gilaaa lawak dia. Cuma ada part tak kelakar pun aku rasa tapi adik aku gelak tekekek tekek iskkkk. 

2) GANGSTER DIA ADALAH MENAKUTKAN GILAAAAA! Selama aku tengok movie melayu selama hidup aku ni, tak pernah tengok cerita muka gangster yang menakutkan sampai sumpah aku takot sangat. Muka suma samseng dalam cite tu beragas gila. Jenis yang kalau jumpa depan2 confirm tekencing kencing. Aku puji gila, sebab selama ni tengok cerita melayu, ong jahat semua pelakon tipikal ong jahat yang biasa tengok. Tapi cerita ni, sume muka ong jahat tu tak penah tengok dorang belakon dan serius reallllll gilaaaa muka sorang2. 

3) dia punya action lawan2 macam 3d. Kahkahkah. Aku ni punya la manusia yang tak tgk cerita lawan2 sebab pening. Aku tak sangka aku follow cite ni sampai masa dia lawan2 kepala aku siap tepis2 lagi,  maka lantas ku pegang mata, ada pakai cermin mata 3D ke? Oh tak. Ni cerita 2D je. Pastu tak puas hati tanya hubby kat sebelah ni cerita 3D ke takleh blah btl scene gadoh2 dia sampai aku rasa aku yang kena belasoh. Maka hubby telah mencepuk aku untuk memastikan aku kembali ke dunia nyata sebab ni memang betul cerita 2D. 

Taklah, nak bgtau korang la semua action dalam ni real. Terbaik! 

4) cara cerita ni promote terengganu memang bagus sangat. Semua orang dalam cerita ni cakap terengganu kecuali shahiezy sam. Nora danish soooo cute cakap terengganu, eh semua la dalam ni best. Tempat2 semua cantik buat aku rindu sangat kat perhentian! 

5) cerita ni sangat laju sampai kau tak sempat nak menguap. Aku ni dah la jenis akak menguap. Tambah2 kalau ckp depan bos taktau kenapa keje menguap. Perangai jenis auto refleks ni kadang2 buat malu jugak tapi apakan daya. Tengok cerita ni, dengan kelakar nya, lepas tu scene lawan dia. Seyes tak mengantuk dan buat kau pn tertunggu2 ok whats next ok apa yg zizan nak buat kelakar lagi. Percayalah kepada aku yang suka tidur time tengok movie ni. Hubby i first time kagum dan mengucup dahi i tanda gembira tengok perubahan i tengok movie tak tertido. Hahaha! 

So, pegi lah tengok. Tak rugi. Aku rasa, macam nak repeat lagi! 

Bye




Selamat Hari Jadi


Ini untuk suami, 
Selamat Hari Jadi, 
Semoga kehidupan diberkati,
Moga Allah limpahkan rezeki, 
Rezeki wang ringgit tidak semesti,
Yang penting--
Rezeki kasih sayang sampai mati, 
Rezeki kesihatan untuk berbakti,
Rezeki ketawa setiap hari, 
Rezeki takwa di dalam hati, 
Rezeki, 
Dapat isteri yang baik hati. (HAHAHAAHAHAHA hai isteri yang baik hati sape tewwww) 


Allah merahmatimu, 
Dalam langit putih biru, 
Dalam laut dasar luas semeru, 
Dalam gunung berbatu batu, 
Dalam api marak seribu, 
Moga Allah merahmatimu, 
Dalam setiap perjalanan impianmu, 
Moga ada pengajaran setiap satu, 
Untuk dipanjang lagi rasa syukur mu, 
Untuk dipanjang ibadat mu, 
Sebab satu, 
You're alive for a reason- to, 
Bahagiakan semua disekelilingmu. 

Through thick and thin, 
Mummy and Aqilah love you. 









Geng bakers berjaya


Macam acah2 gila gelar diri baker ke apa tuu. Bersyukur ada kawan rapat yang kongsi minat yang sama. Dan paling best, kawan2 yang tak berkira ilmu. 

Entah. Baking ni modal paling mengah sekali. Kena bnyak try and error. Semua modal. 

Entah dari mana datang kekuatan tu. Sebab minat kot. Itu lah. Tidak dilahirkan berbakat, tapi yakin Allah pandang usaha kita. 

Amin yaAllah. Semoga apa yang diimpikan jadi kenyataan. 


Kakak Baby


Kakak Baby,jangan besar cepat sangat! Bulan depan awak dah setahun. 
Mummy pulak taktau kenapa tak sabar nak panggil Aqilah kakak. 
Sebab tu panggil Kakak Baby. Haha.
Rasanya kalau betul ada adik,  silap2 melekat Kakak Baby.

Homaigodddd mummy strress gilaaa dengan keypad space ni sebab Aqilah p korek sampai nak tecabot!! 


Random sangat post mummy harini.

Love you Kakak Baby!!!



Rezeki


Aku duduk tunggu nombor untuk bawak Aqilah jumpa doktor. 3 hari dah demam on off. Tiba2 teringat dah withdraw duit nak bagi kat abah untuk beli lauk dengan belanja lain. Hulur pada mak minta bg pada abah sebab takut terlupa. 

Mak tanya, 'kesian kamu. Ada duit ke? 

Aku hanya senyum dan jawab, 

'Jangan risau mak. Takkan miskin diri ana kalau bagi duit kat mak abah' 

Macam biasa, i quote back what hubby always adviced me. In fact, dia yang banyak ajar aku cara berenang-- itik. 
Kunci dia- yakin. Sebab rezki Allah yang bagi. 

Kalau kau faham. 


Syukur


"Aku melahirkan dua anak dengan satu kematian. Sedangkan orang lain melahirkan anak lalu diambil terus oleh Tuhan. Aku melahirkan ketika suami di kejauhan. Sedangkan orang lain melahirkan ketika suami bertemu Tuhan."


__________________________________________________________________

Menitik-nitik air mata aku baca ayat ni. Allah. Betapa besarnnya jiwa. Betapa bersyukurnya hati. Berapa kali aku merungut pada suami, kenapa hidup tak adil, kenapa ada je benda tak cukup. And what always he replied me, 'You pandang orang kat atas you mmg you rasa macam tu. Cuba tengok orang kat bawah you..? " 

Aku merungut suami kerja siang malam takde masa nak bawa pegi bercuti, sedangkan ada isteri suaminya tak bekerja langsung, hanya mengharap pada isteri. 

Aku merungut anak tidak mahu menyusu badan, sedangkan ada anak yang mahu menyusu badan tapi asyik sakit sana sini.

Aku merungut kerja aku stress dan mahu berheti kerja. Sedangkan ramai anak muda sedang menganggur berebut mahu pergi interview - yang belum tentu dapat kerjanya. 

Aku merungut mak selalu membebel, sedangkan ada yang rindukan suara emaknya - sudah tiada di dunia lagi 

Allahu.  Betapa la banyak nikmat yang Allah bagi untuk aku bersyukur. 


Yang aku tak pernah nampak, hanya mahu merungut. 

Tak berani cakap?



Frust sangat. Bila kadang2 things yang kita buat, kita tak bermaksud pn untuk jadi jahat. Lepas tu orang yang sedar kita buat tu tak betul, tak bagi tau. 

Last2 cakap belakang. 

Senyum2. Bisik2. 

Kita jadi bodoh2 sorang2. 

Sedih. 

Aku lebih suka orang yang cakap/sound kau direct kalau kau buat salah. Cakap je lah depan aku, aku terima. 

Tapi kalau dah semua nya cakap belakang. 

Lagi double sedih aku. 

Allah... :(



My habibi




Thats my hubby. 

Yang marah nya sekejap macam angin. 
Habis urat atap keluar kena hembus dengan ayat dia. 
Pung pang pung pang. 
Yang ending nya pasti berhikmah. 

Lepas tu sorang pegi kiri sorang pegi kanan. 
Bila bertembung tiba-tiba berdua ketawa. 

Ceh. 
Tak jadi nak merajuk. 

Bila aku dengus marah nak pertahankan diri, 
Tiba-tiba dia buat lawak, 
Sabar yang kita bincang. 
Pastu gelak. 

Ya Allah. 
Tak tahan jugak aku pun gelak. 

Hikmah yang dia tunjuk kat aku hari-hari. 
Dia tak perlu jerit tak perlu maki. 
Tertib adab dia tunjuk sendiri. 
Tak pernah ungkit apatah lagi cari. 
Buat aku setiap hari jatuh hati. 
I love you baby!!!! 


Hahahahahahaahah. 

Magnum and us.


Weekend lepas balik KL. Macam biasa, Aqilah selalu behave dalam train. Masuk train bagi susu pastu tidur. Syukur Allah mudahkan urusan tiap 2 minggu nak balik KL jumpa Abi dengan rumah mertua. 

Aqilah is 10 months now and full breastfeed lagi. Tuhan je tau susah payah jadi EP Mom ni. Ada masa aku rasa macam nak give up. Tapi, bila dah jadi mak, bila yang terbaik kau nak bagi kat anak, gunung berapi pun sanggup kau mandi. (Wah) 

Entah lah. Aku tak sangka aku boleh jadi mak yang paranoid jugak. Entah? Particular sangat pasal makan minum Aqilah. Pasal macam2. Hamaigosh aku rasa macam apa masalah fikir macam2 ni seriously mom being a mom. Ada asap rokok je lalu depan muka Aqilah even muka aku sendri pun sebelum ni aku tutup muka dengan tudung atau buat muka beruk marah please. Lagi huduh dari tu mungkin SEBAB MEMANG AKU TAK SUKA. 


Masa ni kat rumah Tasha. Lepak sampai nak malam pastu mandikan Aqilah lupa bawak baju maka pinjam baju dengan jeans Baihaqi. Nasib ada rantai kang orang ingat baby boy. Love you Kakak Aqilah!! 


Siapakah yang gemok disebelah kiri itu. Berat aku naik teruk lepas bersalin tapi hubby I maintain k lah bye. 


Satu pinggan ni harga RM 30 untuk dua orang budak lapar. Budak lagi sorang tengah nangis tu kenapa? Mummy ambik belon dia terus mengamok ngamok. Padan mukaaa kikikiki. 

Masa makan magnum ni baru tau kedai dia ada 2 tingkat. Ats dine in, bawah bungkus. Plan nak dine in lepas tengok menu tapi uwangnya nggak ramai. Maka order eksrem saja. Laki bini telan air liur tengok kiri kanan order main dish dia. Rasanya last la kot pegi sebab bukan lah sedap mana. Rasa lepas ni kalau teringin nak makan, beli eskrem magnum kat seven eleven pastu buat brownies ke apa pastu makan panas2. Hah camtu je rasa dia. 


Kat mid valley kedai ni. Sepatutnya hannamaru udin! 

Bye



Review Makan Ipoh : Pink Elephant Greentown

Semalam rasa teringin makan tomyam. Maka teringat Kak Haida cakap pasal Pink Elephant kedai Thai Cuisine kat Greentown satu deret dengan Restoran Simpang Tiga fuhhhh satu napas. 

Masa sampai, betuah sekali hidup ini kerana dapat parking depan kedai. Konsep yakin parking adalah sering diterapkan dalam pemikiran kami suami isteri. Tips nya, sebelum sampai lokasi dah submit doa kepada Tuhan, mohon payung satu parking. Dan mestilah berdoa dengan yakin. Hasil tak pernah kecewa. Kitorang pergi mana2 so far memang dapat tempat parking yang kitorang nak. Kih. 

Masuk kedai, begitu bangga sekali kerana jadi customer pertama. Sampai rasa nak tanya takde hadiah ke kepada pelanggan pertama yang sampai kat kedai? Before pegi nasib baik lah book dulu through facebook. Sebab call tak angkat. Tengok2 lepas tu baru ramai yang datang. Semua table full reserved. 

So far kedai ni as far yang aku tau, owner melayu dan kahwin dengan orang Thailand. Lawa betul bininya sampai lakiku pandang juga tidak melepaskan matanya maka lantas ku mencubit keras lengan hubby I sambil tunjuk penumbuk. Haha. Tak. Masalahnya aku pun tengok bini dia lama sebab memang cantik woh. 

Kitorang order set. Aku terlupa nak tangkap gambar sayor ngan ayam dia. Habes lapar benau makanan sampai bedal terus.  Ni aku amek dari fanpage Pink Elephant. 


Ni set dia. Kitorang amek add on pulut mangga. 


Hamagad tomyam dia pekat pedas terbaik sambil aku taip aku sedang telan air liur. Ah bencik. Sampai tesedak2 aku makan. Pulut mangga sedap cuma pulut keras sikit tapi still sedap. Desserts dia yang warna kuning tu durian dengan cendol. Maybe tak sejuk dan manis pastu kitorang kenyang. So tak masuk sangat. Yang cawan sebelah dia warna putih tu sedap. Sejuk. Bijik2 dalam tu aku taktau nama apa tapi memang sedap. 

So far set yang aku try ni ok dan nora kasik 4 bintang. Aku rasa macam nak pegi lagi dan try set / makanan lain. 

Nak solat memang takde tempat solat, korang boleh la pegi jalan kat Restoran Simpang Tiga. Situ surau dia selesa baq ang. 


Kenyangggg. Baby girl atas sudah 9 bulan semalam. Bye. 

Facebook page : Pink Elephant. Kedai ni senang sangat nak cari. Sederet dengan Restoran Simpang Tiga. Landmark lain, Hospital Ar Ridzuan. 





That stubborn Nemo.

Berenang,
Ikot kawan kamu yang terbilang,
Kamu sedar sirip dah tersiat sikit dicincang, 
Kamu masih mahu berenang? 

Kapal besar di atas besar bukan kepalang, 
Si Yu sudah bukak mulut tunggu kamu sungguh garang, 
Tapi, kamu masih mahu berenang? 

Kamu lalui dasar paling dalam, 
Sirip disiat  kiri dan kanan kamu masih diam, 
Apa kamu lupa kamu memang tempang sejak silam? 

Tak sangka, kamu masih mahu berenang. 

Kamu bilang 'aku memang tempang', 
Kamu bilang 'sirip aku tak cukup kembang', 
Kamu bilang 'sebelum aku mati beri aku ruang', 
Kamu bilang.. 

'Beri aku peluang. 
Aku mahu.. Terus berenang.
Sebelum aku betul betul pulang. '



Hipokrasi paling simple.

bermuka muka..

di depan kita manis macam gula
belakang belakang mulut cebik macam cuka
amboi semalam punya syok mengata
aik harini bersayang sayang pula?

sembang macam dia paling mulia 
jiran kiri kanan salah dia kata
tapi dia punya cela reserve dalam syurga
syurga yang paling neraka

.....
yang dia sendiri reka. 

 Mummy cakap pasal siapa? 

Rahsia. 

Safaruddin, I love you.

Awak, 
Suami saya. 

Yang tidak letak status suami untuk segalanya, 
Yang tidak bertiketkan 'suami' untuk jadi diktator, 
Yang hingga kini kekalkan hubungan bestfriend antara kita, 
Yang bila awak sakit, 
Awak ulang kali kata, 
Sorry I susahkan you. 

Tidak bising tentang parut saya, 
Tidak komplen tentang kurus saya, 
Yang mengajar saya bukan dari ayat kasar, 
Teladan yang ditunjuk sentiasa buat saya sesal dengan perbuatan sendiri, 

"Kalau suami aku tak pernah komplen pasal kekurangan aku, kenapa mesti aku? " 

I love you my bestfriend. 
Forever bestfriend. 

Sahabatku dunia akhirat. 
Moga Allah jaga hubungan kita. 
Untuk jadi suami isteri syurga. 

Get well soon, suami ku. 
Sahabatku. 



Jika, kamu membaca ini.

Kawan
Pandanglah sini,
Aku dah tak peduli cerita kau lagi, 
Aku dah tak pandang dah tak ada hati, 

Sebabnya.. 

Bukan benci, 
Bukan hati sudah mati, 
Bukan mahu buat keji, 
Tak ada satu pun punca aku buat begini,
Cuma satu aku perasan masa termenung tadi dinihari... 

Mungkin tak boleh tengok kamu happy, kalau bukan dengan aku lagi, 
Teruknya perasaan begini,
Itu sebab aku memang anggap kau sohabat, sejati. 

Dulu. 

Kini tidak lagi. 
Sudahnya, 
Baru aku tahu. 
Aku sudah tipu diri sendiri. 


Azam baru (jangan gelak)

Sebenarnya aku dah bukak laptop ni lama. Sejam lepas mungkin. Tujuan aku bukak laptop adalah aku kini ada (muhammad) azam baru, SIAPKAN MINIT MESYUARAT KAT RUMAH.

Sesungguhnya sejak aku lahir, aku tak pernah terfikir diriku ini ditakdirkan untuk bekerja sebagai seorang admin officer yang quarterly hidupnya di himpit dengan pelbagai mesyuarat, sebagai setiausaha mesyuarat yang tak setia dan tak berusaha langsung.

Apabila kau menjadi seorang setiausaha, kau adalah otomatik akan menjadi seorang urusetia, yang akan buat minit mesyuarat, yang akan jaga kedatangan ahli mesyuarat, yang order makan, yang tunggu sampai semua ahli balik baru kau boleh balik dan kena present hal-hal admin dalam meeting like seriously mengapakah  kau kena buat semua benda like seriously.

OK ADA KERJA ADA GAJI.

Ok sekarang laptop aku tengah scan hardisk aku dan baru 50% scanning maka aku memfreekan diri untuk menulis ini.

Sambung.

Aku nak tanya kepada diri aku, kalau sehari tak merungut tak boleh ke. Lalu diri aku jawab, engkau tu yang ikot hati dan perasaan sangat yang terlalu inginkan kepuasan dari seorang manusia dan bukanlah Tuhan? Tengok diri sendiri dah jadi ustazah. Muhasabah diri sikit Hana.

Mak. Apa lama sangat scan hardisk aku ni baru 60% okay sambung.

I miss my hubby so much.

Tiba-tiba nya.

No alasan!

Kalau rasa mahu lari pun, hidup penuh berkandang kandang. 

Kalau rasa mahu ludah pun, risau nanti ludah sendiri pula dihidang. 

Dah tak boleh bersangka baik lagi..
Kenapa aku masih teguh berdiri di sini? 

Semua sebab, 
ADA KERJA ADA GAJI. 


Rilek la mummy. 

Why babywearing? Kisahnya..



Hai semua. 

Harini genap Aqilah 3 bulan. 5 Januari 2015. 


MY BABY GIRL IS 3 MONTHS OLD APAKAH INI MIMPIIIIIIIII *tepuk tepuk kepala* *test realiti* *adakah ini realiti* *adakah aku dah habis bercuti* *sedar diri*

Dan dengan itu, harini aku mula kerja. Dimulakan dengan bismillah. Dimulakan dengan masuk lewat seminit. Bos tengok punch card pasti tepuk dahi. Sejenis apakah norhana rosmida ni? Sikit sikit datang lambat sikit sikit datang lambat bila nak bertaubat. 

Azam baru 2015. 
Semoga tidak ke laut. 

Ok back to tajuk. 

What is babywearing? Apa itu bayimemakai. Babywearing adalah bahan untuk mendukung baby menggantikan kedua buah tangan kau itu. Konsep dia sama seperti kau mendukung anak kau, tapi ini lebih mudah dengan ada support dan bantuan dari sehelai kain yang budiman. *ciom dahi kain tanda bersyukur*. 

So far untuk sekarang, aku pakai wrap untuk Aqilah. Wrap brand Boba beli kat onebabyshop.com tak silap aku tak ingat dah. Mohon maafkan saya memang mak enon like that. 


Masa ni aku nak keluar makan dengan mak abah. Aqilah dah kenyang, tidur lena lepas tu terus aku masuk dia dalam wrap. Sepanjang makan tu Aqilah tidur lena. 

Tujuan aku buat post ni sebab : 

Bila aku keluar letak Aqilah dalam wrap, orang akan pandang aku semacam. Sampai ada yang nampak aku nak snap gambar pakai handphone. Kecik besor je aku tengok dia. Nasib baik aku seorang yang penyabar maka aku biarkan saja. 

Dimana, aku tau sebab apa dan persepsi orang will be like : 

1) kesiannyaaaa letak anak dalam tuuuuu tak lemas ke? (negative) 

2) senangnyaaa letak anak dlm tu tak penat sangat nak dukung. Lenanya baby tidurrrrr. Ehhhh mcm kangaroo pulakkk ( positif) (yeayyy) (faham konsep babywearing) 


First time keluar dengan hubby dengan wrap. Ada this one group of chinese ladies tengok macam muka kagumm. Well ntah la kagum ke apa. Tapi macam teruja nya tak penah tengok orang babywearing ke :'DDD

Kenapa aku pilih babywearing? 

1) Aqilah jarang nak directfeeding dengan aku. Maka bila aku letak Aqilah dalam wrap, rasa macam seronok sangat sebab it feels so good to be hugged by your daughter. 

2) Tak penat nak dukung, bila ada wrap, dia support hips anak kau dan kaki anak kau. 

Perhatian : kaki terjuntai (NO)


Perhatian : kaki berbentuk M atau kaki yang diparking lebih tinggi dari bontot anak kau (YES) (ergonomik) 

Aku selama pakai boba wrap ni, tak lenguh langsung. Memang sumpah selesa dan ketagih nak dukung lagi dukung lagi!

3) senang nak pegi tempat sesak. Tak payah bawak stroller. Harung sahaja kesesakan itu tanpa peluh di ketiak. Tidak campor lagi peluh di ketiak mengangkat 12 kilo stroller. Hanya perlukan kain dan wrap di badan mak serta tros masukkan anak. Wah kini mak boleh shopping ngan bapak sambil pegang tangan. Eh? Macam baru lepas kawen laaaaaaa muah!

4) anak bila menangis mesti kita dukung kan? Bila dukung barulah depa senyap. Kenapa? Sebab bayi dilahirkan memang mengada. Nak skin to skin dengan mak. Nak dengar heartbeat mak yg dah 9 bulan hari hari dia dengar. And that makes babywearing ease your mak mak life. Sebab telinga baby akan lekap dengan bunyi heartbeat kau. Allah time tu, nikmatnyaaaaa. Dan perbuatan babywearing ni memang resembles keadaan baby dalam perut. Waktu kita berjalan pun badan kita akan terhenjut dan baby akan rasa betul macam dalam rahim.


Masa ni teman Abi dengan Acu swimming. Aqilah memang dah kenyang pastu tertidur. Masuk dalam wrap sambung tidur balik aaaaaa melts my heart away. I can always kiss my baby sambil dia tidur sambil baca baca mandrem hembus kat ubun ubun. 

Kalau yang terer, siap BF anak dalam wrap ok. Tapi tu mmg kena praktis la sebab aku tak yakin kihkih. 

5) ikotkan kajian orang kata anak akan lebih cerdik dalam berkata2 sebab dok dengar jelas apa kau cakap. Tapi kalau tanya aku, it doesnt contribute much kot. Budak yang naik stroller pun boleh bercakap cergas dan lancar. Ntah la? Haha. 

---

Aku tengah mengumpul duit nak beli soft structured carrier (SSC). Macam berkenan ke boba 4g. Tapi ongkos nya berkenan jugaaaa. SSC lebih sng tak payah belit2 mcm wrap hanya buckle up saja maka sesuai untuk ibu bapa masa kini yang busy bebenor dengan dunia eh. 

Aku macam mana pun masih cintakan wrap sebab wrap lebih rasa ketat dan badan anak dan kita lebih kejapp antara satu sama lain. You guys should try! 


Happy babywearing girls and boys. 



Search This Blog

Powered by Blogger.